Ciasto orzech w czekoladzie to intensywnie czekoladowe ciasto z delikatnym kremem orzechowym. Przepyszne ciasto o mocnych smakach.
Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady oraz słodkimi lekko orzechowymi cukierkami bajecznymi. Możesz użyć innych swoich ulubionych czekoladowych cukierków. Krem jest intensywny, dosyć ciężki i kremowy.
Drugi krem to bita śmietana w połączeniu z masłem orzechowym. Leciutki krem o słodkim orzechowym smaku.
Całość na biszkopcie kakaowym, który nasączamy, aby był wilgotny. W wersji dla dorosłych użyj alkoholu np. likieru czekoladowego.
Ciasto orzech w czekoladzie będzie doskonałe na uroczystości, święta lub spotkania rodzinne. Połączenie masła orzechowego i czekolady to strzał w dziesiątkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO ORZECH W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukierków np. bajecznych Wedel
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka masła orzechowego
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy i cukru/ herbaty do nasączenia
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
* żelatynę możesz zastąpić 200 g mascarpone lub śmietan-fixem
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Śmietankę wlewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki czekolady i cukierki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Studzimy, owijamy folią i wkładamy na kilkanaście godzin lub całą noc do lodówki.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy i nasączamy np. mocną kawą lub herbatą (w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu).
Krem czekoladowy miksujemy przez ok. 5 min, aż będzie bardziej puszysty. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe, przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na biszkopt, owijamy folią i wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.
Czy robiąc krem czekoladowy trzeba w rondelku podgrzać śmietane i dodać do ciepłej czekolade oraz cukierki?
Tak :)
Każde będzie dobre bez zbędnych dodatków