Znajdź swój przepis

Ciasto orzech w czekoladzie

28 maja, 2020

Ciasto orzech w czekoladzie to intensywnie czekoladowe ciasto z delikatnym kremem orzechowym. Przepyszne ciasto o mocnych smakach.

Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady oraz słodkimi lekko orzechowymi cukierkami bajecznymi. Możesz użyć innych swoich ulubionych czekoladowych cukierków. Krem jest intensywny, dosyć ciężki i kremowy.

Drugi krem to bita śmietana w połączeniu z masłem orzechowym. Leciutki krem o słodkim orzechowym smaku.

Całość na biszkopcie kakaowym, który nasączamy, aby był wilgotny. W wersji dla dorosłych użyj alkoholu np. likieru czekoladowego.

REKLAMA:

Ciasto orzech w czekoladzie będzie doskonałe na uroczystości, święta lub spotkania rodzinne. Połączenie masła orzechowego i czekolady to strzał w dziesiątkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto orzech w czekoladzie

CIASTO ORZECH W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukierków np. bajecznych Wedel

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

REKLAMA:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy i cukru/ herbaty do nasączenia
  • 2-3 łyżki kakao do oprószenia

* żelatynę możesz zastąpić 200 g mascarpone lub śmietan-fixem

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Śmietankę wlewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki czekolady i cukierki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Studzimy, owijamy folią i wkładamy na kilkanaście godzin lub całą noc do lodówki.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy i nasączamy np. mocną kawą lub herbatą (w wersji dla dorosłych z odrobiną alkoholu).
Krem czekoladowy miksujemy przez ok. 5 min, aż będzie bardziej puszysty. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe, przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na biszkopt, owijamy folią i wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto orzech w czekoladzie Ciasto orzech w czekoladzie

Ciasto orzech w czekoladzie

Dołącz do dyskusji

  1. Czy robiąc krem czekoladowy trzeba w rondelku podgrzać śmietane i dodać do ciepłej czekolade oraz cukierki?

  2. aneta Autor says:

    Każde będzie dobre bez zbędnych dodatków

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij