Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe z jabłkami

15 września, 2016

Ciasto dyniowe z jabłkami o niezwykle wilgotnej i lekkiej konsystencji. Bardzo proste w wykonaniu i zdrowe. Ciasto to typowy ucieraniec z dużą ilością puree z dyni. Idealne do kubka gorącej herbaty w jesienne wieczory.

Jak przystało na ciasto ucierane składniki muszą być w podobnej temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec. Ciasto miksuj tylko do połączenia składników (im dłużej miksujesz tym ciasto będzie miało cięższą konsystencję).

Jabłka w cieście dyniowym możesz zastąpić innymi owocami. Mogą być np. brzoskwinie, gruszki lub śliwki. Ciasto dyniowe możesz upiec bez dodatków, ale według mnie fajnie smakuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek.

Ten przepis to szybki i prosty sposób na pyszne ciasto jesienne o pięknym i intensywnym kolorze.

REKLAMA:

Ciasto dyniowe z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g puree z dyni (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO:

  • 2-3 jabłka, średnie

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanilię. Na koniec miksujemy razem z suchymi składnikami, tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasto wykładamy do tortownicy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

REKLAMA:

ciasto dyniowe ciasto dyniowe przepis

ciasto dyniowe ciasto dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zastąpić masło olejem? w jakich proporcjach?

    1. aneta Autor says:

      około 3/4 szklanki

  2. Czy wyjdzie z mąk bezglutenowych?

    1. aneta Autor says:

      niestety jeszcze nie piekłam na innym rodzaju mąki :)

  3. 200 gram puree. Ile to bedzie? Szklanka?

    1. Zależy od gęstości musu. Najlepiej zważyć przed dodaniem.

  4. Czy jajka wbijamy całe? Nie ubijamy białek osobno?

  5. Barbara G. says:

    Mam pytanie na juz- czy mozna zastąpić puree dynia utarta

  6. moje ciasto wyszło bardzo wilgotne czy powinno takie być?

  7. 200g dyni to będzie mniej więcej cała szklanka czy więcej? :)

  8. Chyba się za nie zabiorę. Wygląda wspaniale!

  9. Właśnie upiekłam, jeszcze ciepłe ale już częściowo zjedzone przez męża :) Ciasto ma śliczny kolor (użyłam zwykłej dyni jak na halloween, wcześniej upieczonej i świetnie się sprawdziła), ładnie wyrosło, jest puszyste, wilgotne, smakuje lekko korzennie i nie powala słodkością, co bardzo lubię. Składniki wyciągnęłam prosto z lodówki a i tak wszystko wyszło. Bardzo szybki i łatwy przepis.

  10. Ciasto dziwnie mi sie robiło, obawiałam sie ze nie wyjdzie ale wyszło i było pyszne! Wszystkim bardzo smakowało i szybko pozostały tylko okruszki :-)

  11. Czy masło można zastąpić olejem?Pozdrawiam!

    1. W tym przepisie lepiej nie.

  12. pyszne! choć masło dałem gorące (rozpuszczone), puree zimne z lodówki, jajka też zimne, tylko mąka była w temp pokojowej – to zakalca nie było, wyrosło idealnie! Ah! i jeszcze mieszałem łyżką, bo mikser odmówił posłuszeństwa. Dzięki za inspirację :-)

  13. Faktycznie, bardzo jesienne ciasto, wkrótce wtopi się w dominujący kolor na zewnątrz. Uwielbiam ten początek jesieni, kiedy wszystko jest złote, a i jeszcze do chłodów daleko. Może nawet na Halloween warto je upiec i postawić obok wydrążonej dyni. czasami tak ciężko jest wpaść na proste, a jednak efektywne pomysły w kulinariach.

    1. Świetny pomysł :)

  14. Piękny ma kolor :)

  15. Idealne ciacho! Ta struktura jest zachwycająca ;)

  16. Pieruńskie M. says:

    Oooo, fajne połączenie, ciasta dyniowego z jabłkami jeszcze nie próbowałam :)

  17. wypiekibeaty says:

    Wygląda przepysznie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij