Ciasto dyniowe z jabłkami o niezwykle wilgotnej i lekkiej konsystencji. Bardzo proste w wykonaniu i zdrowe. Ciasto to typowy ucieraniec z dużą ilością puree z dyni. Idealne do kubka gorącej herbaty w jesienne wieczory.
Jak przystało na ciasto ucierane składniki muszą być w podobnej temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec. Ciasto miksuj tylko do połączenia składników (im dłużej miksujesz tym ciasto będzie miało cięższą konsystencję).
Jabłka w cieście dyniowym możesz zastąpić innymi owocami. Mogą być np. brzoskwinie, gruszki lub śliwki. Ciasto dyniowe możesz upiec bez dodatków, ale według mnie fajnie smakuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek.
Ten przepis to szybki i prosty sposób na pyszne ciasto jesienne o pięknym i intensywnym kolorze.
Ciasto dyniowe z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g puree z dyni (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO:
- 2-3 jabłka, średnie
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanilię. Na koniec miksujemy razem z suchymi składnikami, tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasto wykładamy do tortownicy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Czy można zastąpić masło olejem? w jakich proporcjach?
około 3/4 szklanki
Czy wyjdzie z mąk bezglutenowych?
niestety jeszcze nie piekłam na innym rodzaju mąki :)
200 gram puree. Ile to bedzie? Szklanka?
Zależy od gęstości musu. Najlepiej zważyć przed dodaniem.
Czy jajka wbijamy całe? Nie ubijamy białek osobno?
Mam pytanie na juz- czy mozna zastąpić puree dynia utarta
moje ciasto wyszło bardzo wilgotne czy powinno takie być?
200g dyni to będzie mniej więcej cała szklanka czy więcej? :)
Chyba się za nie zabiorę. Wygląda wspaniale!
Właśnie upiekłam, jeszcze ciepłe ale już częściowo zjedzone przez męża :) Ciasto ma śliczny kolor (użyłam zwykłej dyni jak na halloween, wcześniej upieczonej i świetnie się sprawdziła), ładnie wyrosło, jest puszyste, wilgotne, smakuje lekko korzennie i nie powala słodkością, co bardzo lubię. Składniki wyciągnęłam prosto z lodówki a i tak wszystko wyszło. Bardzo szybki i łatwy przepis.
Ciasto dziwnie mi sie robiło, obawiałam sie ze nie wyjdzie ale wyszło i było pyszne! Wszystkim bardzo smakowało i szybko pozostały tylko okruszki :-)
Czy masło można zastąpić olejem?Pozdrawiam!
W tym przepisie lepiej nie.
pyszne! choć masło dałem gorące (rozpuszczone), puree zimne z lodówki, jajka też zimne, tylko mąka była w temp pokojowej – to zakalca nie było, wyrosło idealnie! Ah! i jeszcze mieszałem łyżką, bo mikser odmówił posłuszeństwa. Dzięki za inspirację :-)
Faktycznie, bardzo jesienne ciasto, wkrótce wtopi się w dominujący kolor na zewnątrz. Uwielbiam ten początek jesieni, kiedy wszystko jest złote, a i jeszcze do chłodów daleko. Może nawet na Halloween warto je upiec i postawić obok wydrążonej dyni. czasami tak ciężko jest wpaść na proste, a jednak efektywne pomysły w kulinariach.
Świetny pomysł :)
Piękny ma kolor :)
Idealne ciacho! Ta struktura jest zachwycająca ;)
Oooo, fajne połączenie, ciasta dyniowego z jabłkami jeszcze nie próbowałam :)
Wygląda przepysznie :)