Ciasto czekoladowe z truskawkami i bezą. Spód z murzynka, krem truskawkowy i chrupiąca beza.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne, dosyć ciężkie i mocno kakaowe. Krem truskawkowy jest leciutki i truskawkowy z kawałkami owoców w środku. Całość z pyszną, słodką i chrupiącą bezą.
Rewelacyjne połączenie czekolady, truskawek i bezy. Przepyszny deser i dosyć szybki w wykonaniu. Idealny w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/3 szklanki mleka
- 4 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 500 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
proszkiem
oraz
cynamonem.
Cukier,
mleko,
wanilię,
kakao
i
masło
przekładamy
do
rondelka
i
podgrzewamy
do
zagotowania.
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
żółtka
i
miksujemy.
Następnie
dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
ponownie.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę
i
dodajemy
do
masy
czekoladowej.
Delikatnie
mieszamy,
wylewamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
ok.
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Truskawki
(kilka
odkładamy,
aby
dodać
do
środka)
wkładamy
do
rondelka
i
zalewamy
1/4
szklanki
wody.
Dodajemy
sok
z
cytryny
i
chwilkę
gotujemy.
Następnie
przecedzamy
przez
sitko,
aby
pozbyć
się
pestek.
Studzimy.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
łyżką
mieszamy
z
przetartymi
truskawkami.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
cały
czas
miksując
żelatynę.
Na
koniec
dodajemy
kawałki
pozostałych
truskawek.
Wykładamy
na
ciasto
czekoladowe.
Na
czas
przygotowania
bezy
wkładamy
do
lodówki.
Formę
identyczną
jak
do
ciasta
czekoladowego
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
na
papierze
obrysowujemy
kształt
formy.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
pod
palcami
nie
wyczujemy
cukru.
Na
koniec
dodajemy
sok
z
cytryny
i
przesianą
mąkę.
Wykładamy
do
formy
tworząc
fikuśne
kształty.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
110
C
i
pieczemy
1,5-2
godziny,
aż
beza
będzie
chrupiąca
na
wierzchu.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Bezę
przed
podaniem
wykładamy
na
ciasto
(jeśli
chcesz
możesz
bezę
upiec
drugiego
dnia
i
przechowywać
w
zamkniętym
piekarniku).
Komentarze
Kakao przesiać z mąką czy podgrzać z masłem???
przesiewamy z mąką
Może chodzi o różnice temperatur? żelatyna najlepiej jakby byla w temp. pokojowej.