Ciasto czekoladowe z truskawkami i bezą. Spód z murzynka, krem truskawkowy i chrupiąca beza.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne, dosyć ciężkie i mocno kakaowe. Krem truskawkowy jest leciutki i truskawkowy z kawałkami owoców w środku. Całość z pyszną, słodką i chrupiącą bezą.
Rewelacyjne połączenie czekolady, truskawek i bezy. Przepyszny deser i dosyć szybki w wykonaniu. Idealny w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
REKLAMA:
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/3 szklanki mleka
- 4 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 500 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz cynamonem. Cukier, mleko, wanilię, kakao i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy ponownie. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę i dodajemy do masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 35-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Truskawki (kilka odkładamy, aby dodać do środka) wkładamy do rondelka i zalewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy sok z cytryny i chwilkę gotujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Studzimy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie łyżką mieszamy z przetartymi truskawkami. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy cały czas miksując żelatynę. Na koniec dodajemy kawałki pozostałych truskawek. Wykładamy na ciasto czekoladowe. Na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Formę identyczną jak do ciasta czekoladowego wykładamy papierem do pieczenia lub na papierze obrysowujemy kształt formy. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i pod palcami nie wyczujemy cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę. Wykładamy do formy tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy 1,5-2 godziny, aż beza będzie chrupiąca na wierzchu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Bezę przed podaniem wykładamy na ciasto (jeśli chcesz możesz bezę upiec drugiego dnia i przechowywać w zamkniętym piekarniku).

Kakao przesiać z mąką czy podgrzać z masłem???
przesiewamy z mąką :)
Może chodzi o różnice temperatur? żelatyna najlepiej jakby byla w temp. pokojowej.