Znajdź swój przepis

Miodownik z sernikiem

24 listopada, 2022

Miodownik z sernikiem to blaty ciasta miodowego z orzechami przełożone kremem oraz w środku z lekkim sernikiem. Ciasto będzie idealne w święta Bożego Narodzenia.

Miodownik najlepiej wykonać na 1 – 2 dni przed podaniem. Blaty ciasta miodowego przechowywane w lodówce z czasem będą miękkie i rozpływające się w ustach.

Warstwa ciasta miodowego ze skorupką orzechową jest przepyszna, słodka i chrupiąca. Kroimy ją ostrym nożem z ząbkami np. do chleba.

Krem to połączenie twarogu ze śmietanką, możesz go również zamienić na śmietankę w połączeniu z kajmakiem.

W środku lekki i wilgotny sernik, który fajnie przełamuje słodki smak blatów miodowych.

Warstwowe ciasto idealne na przeróżne uroczystości, święta i imprezy.

ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA MIODOWNIK.

miodownik z sernikiem

MIODOWNIK Z SERNIKIEM

SKŁADNIKI:

SERNIK

  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 x 40 g opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1/2 szklanki mleka

CIASTO MIODOWE

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła

WARSTWA ORZECHOWA

  • 300 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temp. pokojową.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy niewielkim strumieniem mleko oraz roztopione masło. Białka miksujemy w oddzielnej miseczce na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Powoli wylewamy masę do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż sernik będzie zarumieniony i ścięty. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Mąkę przesiewamy razem z sodą do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki razem z kawałkami zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (można użyć też tłuczka do ziemniaków). Następnie wyrabiamy rękami, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folie i wkładamy do lodówki. Natomiast drugą wylepiamy dno formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Wyciągamy ciasto z formy z papierem i zostawiamy do wystudzenia.
Formę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kolejną częścią ciasta formę, przykrywamy folią i wykonujemy warstwę orzechową. Orzechy dosyć drobno siekamy, przekładamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami i przez ok. 8 minut smażymy na średnik ogniu, aż masa zacznie być gęsta. Wykładamy na ciasto miodowe i pieczemy w 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia) i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z twarogiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
W formie układamy jeden blat ciasta miodowego, wykładamy połowę kremu, sernik, pozostały krem i ciasto miodowe z orzechową warstwą. Wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto kroimy ostrym nożem z ząbkami.

miodownik
miodownik

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo smaczne ciasto, trochę pracochłonne, ale warte tego czasu. Te przypieczone z miodem orzechy na wierzchu niebu w gębie 😍

  2. A po dodaniu do śmietanki i twarogu cukru pudru i żelatyny mieszać dalej w robocie (ta sama końcówka, jaka do ubijania?), czy już ręcznie szpatułą?

    1. Na początku ubijamy twaróg ze śmietanka, później cukier puder oraz powoli żelatynę. Caly czas koncowka do ubijania :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x