Snickers na herbatnikach kakaowych i maślanych z domowym kremem budyniowym, kajmakiem, polewą czekoladową oraz prażonymi orzeszkami. Przepyszna wersja ciasta bez pieczenia.
Krem budyniowy w wersji domowej na żółtkach jest delikatniejszy i bardziej kremowy. W połączeniu z kajmakiem jest przepyszny.
Orzeszki ziemne warto lekko podprażyć na suchej patelni dzięki temu zyskują o wiele lepszy smak i aromat.
Ciasto najlepiej wykonać minimum jeden dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły i ciasto dało się ładnie pokroić.
Snickers na herbatnikach to szybsza wersja ciasta, które większość z Was zna w wersji na blatach miodowych. Idealne dla dzieci, na urodziny lub święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na snickers.
SNICKERS NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- 1 1/2 puszki kajmaku (ok. 600 g)
- 1 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, bez skórki
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki kakaowe i smarujemy cienką ilością kajmaku
800 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Do gorącego mleka cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę mleka i podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy 1/3 kremu na herbatniki, następnie układamy herbatniki maślane, cienka warstwa kajmaku, krem budyniowy, herbatniki kakaowe, kajmak, krem budyniowy i ponownie herbatniki maślane. Wykładamy pozostały kajmak.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia i wylewamy na kajmak lekko rozprowadzając.
Orzeszki siekamy i prażymy na suchej patelni. Studzimy i oprószamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Właściwie co mam owinąć folią – przykryć folią aluminiową z góry garnuszek czy owijać od spodu??
owinać garnuszek lub sam wierzch budyniu, aby nie zrobil się tzw. kożuszek
Czy będą pasowały orzeszki solone? :) Pozdrawiam
Ja bym nie dodawala, lepsze będą podprazone.
Polecam podprażyć solone. Ja tak zrobiłam i to był hit wśród ciast, wszyscy chwalili połączenie słodkiego ze słonym. Robię tak teraz z każdym ciastem, które wymaga użycia orzeszków ziemnych