Rurki z kremem ajerkoniakowym to kruche obtoczone w cukrze rurki oraz leciutki krem śmietankowy z posmakiem likieru advocat. Przepyszny deser, który zamiast kupować w cukierni zrobisz w domu.
Ciasto na rurki powinno być wykonane z zimnych składników prosto w lodówki. Jak najszybciej musisz je wyrabiać, a wtedy będziesz miała pewność, że ciasto będzie kruche i rozpływające się w ustach.
Krem to połączenie śmietanki i serka mascarpone oraz likieru ajerkoniakowego. Przepyszny i zarazem prosty. Idealnie nadaje się do wypełnienia rurek.
Rurki najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ z czasem zaczynają mięknąć pod wpływem kremu.
Rurki z kremem ajerkoniakowym to prosty deser, który nie musisz kupować w cukierni. Zrobisz je sama w domu i to w dużej ilości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rurki.
RURKI Z KREMEM AJERKONIAKOWYM
SKŁADNIKI NA RURKI:
ILOŚĆ: ok. 40 rurek
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła, zimnego
- 1 żółtko, zimne
- 150 g kwaśnej śmietany 15%
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM AJERKONIAKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru advocat
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki cukru do obtoczenia rurek
* żelatynę możesz zastąpić śmietan-fixem lub użyć śmietanki 36%
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła,
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtko
oraz
śmietanę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
1-2
godziny
do
lodówki.
Po
tym
czasie
ciasto
dzielimy
na
cztery
części
i
każdą
rozwałkowujemy
na
bardzo
cienki
placek.
Wykrawamy
paseczki
o
szerokości
około
1,1-5
cm.
Owijamy
foremkę
na
rurki
zaczynając
od
cieńszego
końca
do
dłuższego.
Paski
powinny
lekko
nachodzić
jeden
na
drugi.
Obtaczamy
każdą
rurkę
w
cukrze
i
układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
15
min.
do
zarumienienia.
Jeszcze
ciepłe
zdejmujemy
z
foremki
i
dokładnie
tak
samo
postępujemy
do
wykorzystania
ciasta.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Na
koniec
delikatnie
łączymy
z
likierem.
Jak
tylko
masa
będzie
sztywna
wypełniamy
rurki
za
pomocą
woreczka
cukierniczego
zakończonego
tylką.
Komentarze
Ile czasu można przechowywać ciasto w zamrazalce?
Ciasto najlepiej przechowywać surowe w lodówce około 2-3 dni
A jak podgrzać żelatynę bez użycia mikrofali? Czy można użyć zamista niej smietanfix?
możesz lekko podgrzać w garnuszku
Czy mascarpone można zamienić na twaróg typu krajanka a śmietanę na 18 i czy inne likiery w chodzą grę aby stworzyć te pysznosci
Tutaj nie zmieniałabym składników. Możesz wykorzystać inne likiery.