Znajdź swój przepis

Sezamowiec

14 lipca, 2012

Ciasto na specjalne okazje. Sezamowiec to dosyć ciężkie, jeden kawałek i mamy dosyć na pół dnia. Na uroczystości domowe lub przyjęcie sprawdzi się rewelacyjnie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

SKŁADNIKI NA PLACEK 1:

REKLAMA:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g sezamu

 

SKŁADNIKI NA PLACEK 2:

  • kilka łyżek kwaśnego dżemu np. śliwkowego
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

 

SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:

  • 200 g chałwy waniliowej
  • 200 g masła, miękkiego
  • ½ szklanki cukru pudru

 

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę ( potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy ciasto.

Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy sezam i mieszamy. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem.

REKLAMA:

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową.

Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C Przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem pieczemy 20 -25 min. Po upieczeniu placki studzimy.

Miękką margarynę na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij