Moje pierwsze ciasto z typu sernikobrownie. Ciemniejsza warstwa jest na bazie kakao i świeżych wiśni. Dosyć ciężka i wilgotna. Natomiast masa serowa jest puszysta, delikatna i cudownie pachnie wanilią. Dwa kontrastujące ze sobą struktury ciasta doskonale komponują się w smaku. Ciasto w sezonie na wiśnie sprawdzi się najlepiej, ponieważ wtedy owoce są soczyste i aromatyczne. Sernik na wiśniowym brownie najlepiej zaraz po upieczeniu wystudzić i wstawić na jeden dzień do lodówki. Inspiracja: winiary. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BROWNIE:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g wydrylowanych wiśni, świeżych
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g sera białego ( naturalnego ), mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( proszek )
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Wiśnie oprószamy łyżką mąki i wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min.
Ser miksujemy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Masę równomiernie wykładamy na podpieczone brownie i ponownie wkładamy do piekarnika na 40-50 min do tzw suchego patyczka. Smacznego.
Czy można użyć wiśni drylowanych z kompotu lub syropu?
tak
jak można osiągnąć taki kształt brownie?
W przepisie wszystko pisze :)
Właśnie nie do końca jest to wyjaśnione w przepisie. Część czekoladowa na brzegach jest wyższa niż w środku, jak to zrobić?W przepisie jest tylko napisane żeby masę serową rozlać równomiernie a o brownie nic nie ma. Może dla kogoś kto już niejedno ciasto piekł jest to bardzo łatwe ale ja nie mam pojęcia jak to zrobić, proszę o dokładny przepis :)
Jakiej średnicy ma być tortownica?