Ciasto ze śliwkami i kruszonką o niesamowicie wilgotnej i puszystej konsystencji z soczystymi owocami. Prosty przepis z kilku składników.
Najlepsze do ciasta będą śliwki, które są lekko twarde. Mocno dojrzałe śliwki warto zostawić do przetworów lub smoothie.
Ciasto jest słodziutkie, maślane i wilgotne dzięki dodaniu śmietany. Najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.
Przepis świetnie nadaje się do przygotowania również z innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi w okresie jesieni lub zimy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 130 g cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 200 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- ok. 400 – 500 g śliwek
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 70 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na kawałki lub połówki.
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miseczki. Dodajemy cukier oraz masło i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2 – 3 minuty, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Wykładamy równomiernie ciasto na dno formy, układamy kawałki śliwek i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.