Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

15 sierpnia, 2023

Ciasto ze śliwkami i kruszonką o niesamowicie wilgotnej i puszystej konsystencji z soczystymi owocami. Prosty przepis z kilku składników.

Najlepsze do ciasta będą śliwki, które są lekko twarde. Mocno dojrzałe śliwki warto zostawić do przetworów lub smoothie.

Ciasto jest słodziutkie, maślane i wilgotne dzięki dodaniu śmietany. Najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.

Przepis świetnie nadaje się do przygotowania również z innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi w okresie jesieni lub zimy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ŚLIWKOWA KOSTKA

ŚLIWKOWIEC SYPANY

ciasto ze śliwkami i kruszonką

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 130 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 200 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • ok. 400 – 500 g śliwek

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na kawałki lub połówki.
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miseczki. Dodajemy cukier oraz masło i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2 – 3 minuty, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Wykładamy równomiernie ciasto na dno formy, układamy kawałki śliwek i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto ze śliwkami i kruszonką
ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami i kruszonką

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij