Zdrowa i pyszna pieczona owsianka czekoladowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Przepysznie smakuje z owocami sezonowymi i czekoladą.
Owsiankę z tego przepisu wykonasz błyskawicznie. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i przełożyć do foremek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Pieczona owsianka czekoladowa to ciekawa alternatywa dla klasycznej gotowanej owsianki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z płatkami owsianymi.
REKLAMA:
PIECZONA OWSIANKA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 porcje
OWSIANKA
- 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich lub błyskawicznych
- 1 duży banan dojrzały
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 100 g malin, jagód lub truskawek
POLEWA
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na owsiankę przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą. Przekładamy do wysmarowanych masłem kokilek lub innego naczynia do zapiekania. Wypełniamy do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy wierzch owocami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy czekoladą.
Bardzo pyszna, a pytanie mam czy ona ma być taka mokra w środku? Czy dłużej wtedy ja przytrzymać w piekarniku ?
W środku jest wilgotna i lekko kremowa :)
Brzmi pysznie!
Proszek do pieczenia? Czy to konieczne?
Troszkę potrzeba zeby nie byla zbyt ciężka w konsystencji.