Pizza drożdżowa gwiazda to ciekawy i niestandardowy pomysł na wykonanie pizzy. Przepis jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo składników. Pizza wykonana w ten sposób nie tylko wygląda imponującą, ale jest przede wszystkim przepyszna.
Pizza drożdżowa gwiazda wykonujemy na klasycznym cieście drożdżowym jak do typowej pizzy.
Sos możesz wykonasz swój ulubiony, najlepiej jeśli będzie dosyć gęsty lub użyć z mojego przepisu.
Do pizzy dodajemy mozzarelle, ser żółty (może być także parmezan) oraz dodatek np. szynkę, kiełbaskę lub inne ulubione dodatki. Ważne, aby dały się dosyć drobno pokroić i nie stanowiły problemy podczas wycinania kawałków. Składników nie dodawaj zbyt dużo ponieważ ciasto będzie ciężkie i może się nie upiec.
Pieczemy, aż skórka będzie miała złoty kolor. Jeśli lubisz wypiekaj ją mocniej.
Pizza drożdżowa gwiazda to fajna propozycja na imprezę, przyjęcia lub w sezonie letnim na grill. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz podawać z ulubionym sosem, keczupem lub sosem czosnkowym.
Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
TUTAJ znajdziesz mój przepis na drożdżową gwiazdę nutella.
PIZZA DROŻDŻOWA GWIAZDA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru, płaska
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 150 g koncentratu pomidorowego lub passaty
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 kulka mozzarelli
- 100 sera żółtego
- 100 g szynki (opcjonalnie)
- szczypta cukru
- sol i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
przez
sitko.
Dodajemy
suche
drożdże
(ze
świeżych
wcześniej
wykonujemy
rozczyn)
oraz
pozostałe
składniki.
Ciasto
wyrabiamy,
aż
będzie
jednolite
i
gładkie.
Formujemy
w
kulkę,
wkładamy
do
miski
i
przykrywamy
folią
spożywczą.
Odstawiamy
do
potrojenia
objętości
na
około
1-1,5
godz.
Koncentrat
lub
passatę
mieszamy
razem
z
wodą
i,
następnie
dodajemy
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek,
oliwę,
oregano,
bazylię
oraz
paprykę.
Dodać
sól,
pieprz
i
szczyptę
cukru.
Gotować
na
małym
ogniu
przez
około
15-20
min.
Zestawiamy
z
ognia
i
możemy
jeszcze
doprawić
do
smaku.
Mozzarellę,
ser
żółty
oraz
szynkę
(jeśli
używasz)
kroimy
na
drobne
kawałeczki.
Wyrośnięte
ciasto
chwilę
zagniatamy,
następnie
dzielimy
na
trzy
części.
Jedną
część
rozwałkowujemy
na
okrąg
o
śr.
około
26
cm
(możemy
do
tego
użyć
np.
dużego
talerza).
Smarujemy
sosem
i
oprószamy
serem
oraz
szynką.
Kolejny
placek
podobnie
rozwałkowujemy
i
nakładamy
na
poprzedni.
Powtarzamy
czynność
z
nadzieniem
i
kolejnym
plackiem.
Na
środku
placka
ustawiamy
szklankę
i
nacinamy
brzegi
ciasta,
na
początku
4
następnie
8
i
16
kawałków.
Wywijamy
każdy
kawałek
na
zewnątrz
tworząc
spiralkę
i
powtarzamy
czynność
drugi
raz.
Lekko
formujemy
kawałki
przysuwając
dwa
kawałki
do
siebie.
Przykrywamy
folią
i
odstawiamy
na
20
min.
Następnie
smarujemy
roztrzepanym
jajkiem
z
mlekiem.
Pieczemy
w
temp.
210
c
przez
około
20
min
lub
do
zarumienienia
ciasta.
Komentarze
Witam, jakie będą proporcje do rozczynu ze świeżych drożdży? Tzn. z czym je połączyć i w jakich proporcjach, żeby zrobić rozczyn?
W okolo 100 ml cieplej wody rozpusc drozdze, nastepnie dodaj lyzeczke cukru oraz 2 lyzeczki maki. Wymieszaj (konsystencja powinna przypominac gesta smietane) i odstaw na 15 min w cieple miejsce. Skladniki odejmujesz z listy. Dalej postepuj zgodnie z przepisem