Małpi chlebek czyli monkey bread to formowane w kawałeczki ciasto drożdżowe zatopione w syropie cynamonowym. Bardzo prosty w przygotowaniu chlebek i wyglądający imponująco po upieczeniu.
Ciasto drożdżowe przygotowujemy z użyciem drożdży świeżych, z których wcześniej wykonujemy zaczyn. Drożdże suche po prostu mieszamy z mąką. Przyśpiesza to cały proces i znacznie ułatwia.
Syrop jest mocno słodki, aromatyczny o cudownym zapachu cynamonu. Każdą część ciasta drożdżowego smarujemy syropem dzięki czemu kawałki, które będą odrywane pokryte będą słodziutkim syropem.
Małpi chlebek lub monkey bread jest świetny na przeróżne imprezy lub święta. Pięknie prezentuje się na stole i zaciekawi niejedną osobę przepisem. Po prostu odrywamy kawałeczki i jemy.
Małpi chlebek najlepiej upiec w dniu podania, będzie delikatny i mięciutki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
MAŁPI CHLEBEK – MONKEY BREAD
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 250 ml mleka, ciepłego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g masła, roztopionego
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYNAMONOWĄ:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Mąkę
przesiewamy
do
miski.
Dodajemy
suche
drożdże
(ze
świeżych
wcześniej
wykonujemy
zaczyn),
jajko,
żółtko,
sól,
cukier
oraz
mleko.
Chwilę
mieszamy,
następnie
cały
czas
wyrabiając
ciasto
dodajemy
stopniowo
roztopione
masło
oraz
olej.
Całość
wyrabiamy
około
10-15
min.
Ciasto
formujemy
w
kulę
i
wkładamy
do
miski.
Przykrywamy
folią
i
odstawiamy
w
dosyć
ciepłe
miejsce
do
wyrośnięcia
na
około
1-1,5
godz.
Formę
na
babkę
z
kominem
smarujemy
masłem
i
oprószamy
cukrem.
Masło,
cukier
oraz
cynamon
przekładamy
do
rondelka
i
doprowadzamy
do
wrzenia.
Gotujemy,
aż
masa
zacznie
lekko
gęstnieć.
1/3
masy
wylewamy
do
środka
formy.
Z
wyrośniętego
ciasta
odrywamy
kawałeczki
ciasta
o
wielkości
orzecha
włoskiego
lub
nieco
większe.
Za
pomocą
pędzelka
silikonowego
smarujemy
każdy
kawałek
polewą
cynamonową.
Układamy
kuleczki
jeden
na
drugi,
aż
zapełnimy
1/3
formy.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
na
30
min.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-40
min.
Jeszcze
ciepłe
ciasto
wyjmujemy
przewracając
formę
do
talerza.
Najlepiej
smakują
zaraz
po
ostudzeniu.
Komentarze