Małpi chlebek czyli monkey bread to formowane w kawałeczki ciasto drożdżowe zatopione w syropie cynamonowym. Bardzo prosty w przygotowaniu chlebek i wyglądający imponująco po upieczeniu.
Ciasto drożdżowe przygotowujemy z użyciem drożdży świeżych, z których wcześniej wykonujemy zaczyn. Drożdże suche po prostu mieszamy z mąką. Przyśpiesza to cały proces i znacznie ułatwia.
Syrop jest mocno słodki, aromatyczny o cudownym zapachu cynamonu. Każdą część ciasta drożdżowego smarujemy syropem dzięki czemu kawałki, które będą odrywane pokryte będą słodziutkim syropem.
Małpi chlebek lub monkey bread jest świetny na przeróżne imprezy lub święta. Pięknie prezentuje się na stole i zaciekawi niejedną osobę przepisem. Po prostu odrywamy kawałeczki i jemy.
Małpi chlebek najlepiej upiec w dniu podania, będzie delikatny i mięciutki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
MAŁPI CHLEBEK – MONKEY BREAD
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 250 ml mleka, ciepłego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g masła, roztopionego
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYNAMONOWĄ:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), jajko, żółtko, sól, cukier oraz mleko. Chwilę mieszamy, następnie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy stopniowo roztopione masło oraz olej. Całość wyrabiamy około 10-15 min. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią i odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy cukrem.
Masło, cukier oraz cynamon przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa zacznie lekko gęstnieć. 1/3 masy wylewamy do środka formy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta o wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy każdy kawałek polewą cynamonową. Układamy kuleczki jeden na drugi, aż zapełnimy 1/3 formy. Owijamy folią i zostawiamy na 30 min. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy przewracając formę do talerza. Najlepiej smakują zaraz po ostudzeniu.