Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta z owocami, Desery

Deser z chia, owocami i galaretką

Czerwiec 9, 2016 , 226506 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Deser z chia, owocami i galaretką bez pieczenia. Zdrowy deser, który przygotujesz na bazie znanych i zdrowych nasion chia. Deser jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie za słodki i niskokaloryczny. Składniki możesz dowolnie zmieniać i eksperymentować z dodatkami.

Nasiona chia dzięki połączeniu z Twoim ulubionym smakiem mleka pęcznieją i zaczynają zagęszczać płyn. Ja dodałam do środka kremówkę, aby konsystencja ciasta była bardziej lekka i napowietrzona, ale możesz ją zastąpić np. jogurtem naturalnym.

Deser z chia dosłodziłam cukrem pudrem, ale w wersji fit możesz zastąpić go syropem z agawy, miodem lub ksylitolem.

Na spód dodałam biszkopciki, natomiast fajnie sprawdzi się również spód z ciasteczek owsianych.

Deser z chia, owocami i galaretką to idealny sposób na deser w wersji fit. Przepyszny, lekki z owocami sezonowymi, na które akurat masz ochotę. Nie wymaga pieczenia dzięki czemu każda osoba nie będzie miała problemu z jego wykonaniem. Nasiona chia nadają fajny posmak i mają ciekawą konsystencję napęczniałych kuleczek.

Nasiona chia są uważane za tzw. „super food” i warto raz na jakiś czas przygotować taki deser.

Uwaga: dziennie nie należy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki nasiona chia. Wystarczy jeden kawałek deser.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.

deser z nasionami chia

DESER Z CHIA I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA DESER CHIA:

  • 700 ml mleka migdałowego, kokosowe, sojowego, krowiego (do wyboru)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru, syropu z agawy
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • biszkopty lub ulubiony spód
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g truskawek
  • biała czekolada do dekoracji

Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać). Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę łączymy z tężejącym od nasion mlekiem, następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy cukier puder i żelatynę. Formę o śr. 24 cm wykładamy biszkopcikami lub wykonujemy swój ulubiony spód. Przelewamy masę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie układamy połówki truskawek lekko dociskając i wykładamy łyżką tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze startą białą czekoladą.

deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser chia
deser z nasionami chia

Komentarze

  • Odpowiedz Dorota Listopad 16, 2020 at 14:36

    Świetny przepis, robilam I wyszło wyśmienite, musze znowu zrobic.

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz