Deser z chia, owocami i galaretką bez pieczenia. Zdrowy deser, który przygotujesz na bazie znanych i zdrowych nasion chia. Deser jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie za słodki i niskokaloryczny. Składniki możesz dowolnie zmieniać i eksperymentować z dodatkami.
Nasiona chia dzięki połączeniu z Twoim ulubionym smakiem mleka pęcznieją i zaczynają zagęszczać płyn. Ja dodałam do środka kremówkę, aby konsystencja ciasta była bardziej lekka i napowietrzona, ale możesz ją zastąpić np. jogurtem naturalnym.
Deser z chia dosłodziłam cukrem pudrem, ale w wersji fit możesz zastąpić go syropem z agawy, miodem lub ksylitolem.
Na spód dodałam biszkopciki, natomiast fajnie sprawdzi się również spód z ciasteczek owsianych.
Deser z chia, owocami i galaretką to idealny sposób na deser w wersji fit. Przepyszny, lekki z owocami sezonowymi, na które akurat masz ochotę. Nie wymaga pieczenia dzięki czemu każda osoba nie będzie miała problemu z jego wykonaniem. Nasiona chia nadają fajny posmak i mają ciekawą konsystencję napęczniałych kuleczek.
Nasiona chia są uważane za tzw. „super food” i warto raz na jakiś czas przygotować taki deser.
Uwaga: dziennie nie należy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki nasiona chia. Wystarczy jeden kawałek deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.
DESER Z CHIA I OWOCAMI
SKŁADNIKI NA DESER CHIA:
- 700 ml mleka migdałowego, kokosowe, sojowego, krowiego (do wyboru)
- 6 łyżek nasion chia
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru, syropu z agawy
- 6 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- biszkopty lub ulubiony spód
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g truskawek
- biała czekolada do dekoracji
Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać). Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę łączymy z tężejącym od nasion mlekiem, następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy cukier puder i żelatynę. Formę o śr. 24 cm wykładamy biszkopcikami lub wykonujemy swój ulubiony spód. Przelewamy masę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie układamy połówki truskawek lekko dociskając i wykładamy łyżką tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze startą białą czekoladą.
Tak się zastanawiam gdzie popełniłam błąd? Dodając rozpuszczoną zimna żelatynę zaczęło mi się strasznie szybko wiązać a teraz środek jest luźny a żelatyna zbrylona
Możliwe, że zbyt szybko zelatyna do masy.
Czym można zastąpić żelatynę??
można zastąpić roślinnym zamiennikiem np. agar-agar lub pektyną.
lyzek
Świetny przepis, robilam I wyszło wyśmienite, musze znowu zrobic.
Super wygląda ten deser???? Napisała Pani, że śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Jak wtedy zrobić ten deser? Bo z tego co wiem to jogurtu się nie ubija.
Wtedy dodajemy już bez ubijania :)
Noe rozumiem o co chodzi z galaretką. Obie galaretki rozpuścić w 500ml? Czy w 1 litrze?
W 500 ml
Ok jakoś sobie poradziłam :d wyczytałam że trzeba do zwazonej kremówki dodać dwie lyzki gęstej śmietany i udało się uratować :) zmodyfikowałam jedynie trochę górę tego deseru jako że miałam tylko mrożone truskawki bo jest zima to zmiksowalam je na mus dodałam dwie galaretki truskawkowe z 500 ml wody i wyszedł mi taki mus galaretkowy. Właśnie jem mój deser i jestem wniebowzięta. Jutro mam nadzieję gościom posmakuje. Dziękuję za dobry przepis !
Eh w przepisie nie napisałaś co z cukrem pudrem a jak się zorientowałam ze trzeba ją dodać do kremówki to już ja miałam ubitą i się schrzanila. Coś się da zrobić z zważona kremówka ?
A ten cukier puder to do czego? W opisie nic o nim nie ma.
Podejrzewam, że do kremówki do ubicia
No jak nie ma cukru pudru ? :) Są AŻ 4 łyżki :D
Pisałam, że w wersji fit zastępujemy innym cukrem :)
Będe dzisiaj robić na imieniny Mamy, zastanawiałam się między sernikiem truskawkowym na zimno ale – chia zwyciężyło! :)
Mam nadzieję, że lubi smak tych nasionek :)
Zadałam pytanie o ilość żelatyny. Jeżeli ma pani możliwość szybkiej odpowiedzi, to byłabym wdzięczna, bo jestem w trakcie wykonywanie tego cuda.
6 łyżek dokładnie :)
dziękuję za szybką odpowiedź
żelatyny ma być 6 łyżek, czy łyżeczek?
Świetnie wygląda ten deser ! Na zimno, z chia i truskawkami – pycha !
Dzięki :)
Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Uwielbiam tego bloga!!
Możesz zwiększyć składniki o 1/4 lub po prostu nie modyfikuj i deser wyjdzie nieco niższy :)