Ciasto czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i owocami sezonowymi. Ciasto jest mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne. Krem z mascarpone bardzo fajnie kontrastuje z ciężkim ciastem, a owoce nadają mu świeżości. Fani czekolady będą zachwyceni.
Ciasto ma pokaźną ilość czekolady i jeszcze dodatkowo dodajemy do niego kakao. Czekoladę razem z innymi składnikami rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mamy wtedy pewność, że nic nam się nie przypali. Czekolada natomiast rozpuszczona w tej sposób ma idealną konsystencję. Pamiętaj tylko o tym, aby wrzącą woda z garnuszka nie dotykała do miseczki, w której znajduje się czekolada. To para ma podgrzewać i roztopić czekoladę.
Mocne i intensywne w smaku ciasto czekoladowe zestawiamy z lekkim kremem i pysznymi owocami, które mamy w sezonie. Ja miałam pod ręką akurat truskawki, ale będą pasowały maliny, jagody lub wiśnie.
Ciasto czekoladowe z kremem jest niezwykłe w smaku i strukturze. Ciężkie przypominające lekko brownie, ale w konsystencji nie jest, aż tak „ceglaste”. Najlepiej użyć gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Pyszna moc czekolady, lekki krem z mascarpone i owoce sezonowe to wszystko składa się na te cudowne ciasto czekoladowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 2 łyżki oleju
- 125 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g owoców sezonowych
- biała i gorzka czekolada do dekoracji
Do miski żaroodpornej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło oraz olej. Miskę wkładamy nad garnuszek z lekko gotującą się wodą i rozpuszczamy składniki raz na jakiś czas mieszając. Zestawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Dwa jajka oraz cztery żółtka mieszamy z przesianym kakao oraz solą. Miksując na najniższych obrotach wlewamy ostudzoną masę czekoladową. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo cukier. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy białka z masą czekoladową. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy i wyrównujemy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka i powstania skórki na cieście. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia (ciasto lekko opadnie).
Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy przez kilka minut, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy. Krem z mascarpone wykładamy na ciasto. Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi oraz startą czekoladą.
Świetne ciasto!
https://uploads.disquscdn.com/images/088231fc6ceddba6254e9919111f536bdcac05b4609162b1fbf4e1aa1991c29e.jpg
Pięknie wygląda :D
czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce przez noc?
Jak najbardziej :) tylko zakryj je folią spożywczą ponieważ bita śmietana może się szybciej zepsuć :)
Jak Pani przygotowała tę startą czekoladę na wierzch tortu? Na jakiej tarce? :)
To nie tarka tylko zwykla obieraczka do ziemniakow i lekko miekka czekolada ;)
Mam pytanie: czy tutaj nie ma mąki?
Nie ma :)
Czekolada i owoce to bardzo fajne połączenie, szczególnie kiedy owoce mają lekko kwaśną nutę i przełamują słodycz ciasta. To moje ulubione słodkie połączenia smakowe
Lubię tak przygotowane ciasta czekoladowe, jak do takiego kremu, który jest raczej mdławy, dodaje się truskawki, albo inne świeże owoce, które idealnie przełamią krem i słodkie ciasto :)
Czekoladowy obłęd! :)