Znajdź swój przepis

Kostka czarny las

19 maja, 2017

Kostka czarny las inspirowana jest znanym tortem szwarcwaldzkim. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie z kwaśnymi wiśniami i czekoladą.

Biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady, kremówki i mascarpone. Jeden z pyszniejszych kremów, który rewelacyjnie współgra z owocami.

Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietankowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu śmietanka kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie używasz żelatyny możesz zamiennie wykonać krem na śmietan – fix lub 250 g serka mascarpone.

Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.

Ciasto warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.

REKLAMA:

ZOBACZ RÓWNIEŻ BROWNIE CZARNY LAS

KOSTKA SZWARCWALDZKA BEZ PIECZENIA

kostka czarny las

KOSTKA CZARNY LAS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 30 g kostki do pieczenia Kasia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

REKLAMA:
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • czekolada do dekoracji wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Post sponsorowany

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem. Jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

kostka czarny las

kostka czarny las
kostka czarny las

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobry placek polecam

  2. Przepyszne ciasto, polecam przepis 😊

    1. Czy zamiast margaryny można użyć masła .?

  3. Co jak mam blachę 22×35 a nie mam wiencej składników stanie się coś?

    1. Ciasto będzie niższe :)

  4. Ciasto wygląda rewelacyjnie😍 Czy kremówkę ubijamy jednocześnie z mascarpone? Ja do tej pory zawsze ubijałem śmietanę oddzielnie a dopiero potem łączyłam z mascarpone🫣

    1. Ubijamy razem :) Na początku krem będzie przypominał zważony, ale później podczas miksowania się połączy :)

  5. Czy mrożone też można zalać alkoholem?dziękuję

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Czy można użyć świeżych wiśni?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Czy w biszkopcie nie ma kartoflanki? Jak to jest z margaryną? W przepisie jest 30g a w treści kostkę rozpuścić?

    1. aneta Autor says:

      Witam,
      Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jej nie ma. Kostka do pieczenia to właśnie chodzi o 30 g margaryny:)

  8. Czy do tego ciasta można użyć wiśni z nakewki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?

    1. Ale w przepisie nie ma mąki ziemniaczanej

  10. O ile zwiększyć składniki na standardowa blaszkę 25×35

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)

  11. Do tego kremu śmietankowego ile ma być cukru pudru? :)

    1. aneta Autor says:

      juz poprawione:)

  12. A może być masło bo tu gdzie jestem nie ma Kasi?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  13. Przy dodaniu roztopionej wystudzonej czekolady do ubitej śmietany z mascarpone robią się grudki z czekolady. Krem wychodzi jak straciatella z kawałkami czekolady. Czekoladę ze śmietana łącze szpatułka .

  14. Zastanawiam się nad ilością kostki do pieczenia Kasia czy to ma być 30g z kostki, czy też cała?

    1. aneta Autor says:

      Tylko 30 g

  15. aneta Autor says:

    Tak

  16. aneta Autor says:

    mozesz sprobowac na dol biszkoptu dodac cienka warstwe kremu

  17. A czy biszkopty trzeba nasączyc?

    1. aneta Autor says:

      Możesz :)

  18. Czy można użyć masła zamiast margaryny?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  19. Karolina. B says:

    Witam. Chciałabym zrobić to cudeńko w większej formie. Wymiary 25×37 czy koniecznie muszę podwoić składniki? Czy taka ilość jaka jest w przepisie wystarczy

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/4 lub 1/3 :)

  20. Czy 100g gorzkiej czekolady można zastąpić mleczną? Żeby było pół na pół gorzkiej i mlecznej.

  21. a czy moge zrobic kremy chwilę wczesniej jak wyciagne biszkopt i będzie juz stygł czy trzeba odrazu zrobic i nalozyc. Wlasnie robie i boje sie ze spac dzis nie pojde :)

    1. Ok juz stoji w lodowce :) niestety zawsze cos zapomne i mialam tylko jedna tabliczke czekolody , masa wyszla troszkę jasniejsza i nie az tak czekoladowa. Ale moze bedzie dobry. Jutro sprobujemy bo to tort na urodziny przyjaciół;) pozdrawiam

    2. aneta Autor says:

      jak najbardziej mozna :)

  22. czy mozna zrobic w tortownicy ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :) 26-28 cm

  23. Czy można użyć do kremu czekoladowego kakao zamiast czekolady? Jaką ilość?

    1. aneta Autor says:

      2 łyżeczki :) zwiększ ilość cukru pudru w kremie :)

  24. RitaOra says:

    Chcę zrobić na urodziny to ciasto.
    Mam mrożone wiśnie a widzę, żeby ich nie rozmrażać.
    Czy jak rozmrożą się na cieście pod kremem nie puszczą za dużo wody i nie zrobi się z tego papka?
    Drugie pytanie
    Czy jak będę chciała zrobić ciasto w prostokątnej formie 21×37 wystarczy, że podwoję ilość składników?

    1. Ilovebake says:

      Hej, jeśli się boisz możesz wiśnie wcześniej rozmrozic i sok wykorzystać do nasaczenia. Składniki na Twoja foremek zwiększ tak o 1/3 :)

    2. RitaOra says:

      Dzięki :)

  25. Grażyna M. says:

    czy mogę upiec w piątek na niedzielę na komunię proszę o odpowiedź

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. Ilovebake says:

      Na czas przechowywania w lodówce zawiń dokładnie ciasto w folię spożywczą, aby dostęp powietrza był jak najmniejszy:) spowolni to proces psucia bitej śmietany :) pozdrawiam

  26. czy smietana kremowka oraz mascarpone na krem czekoladowy I smietankowy powinny byc schlodzone? z gory dziekuje pod podpowiedz.

    1. Tak :)

  27. Czy może mi pani podać ilość składników na dużą blachę? (26/36)

  28. Ratunku włożyłam do piekarnika bez masła co robić?
    Viola

  29. Czy mogę zastąpić wiśnie jagodami?

    1. Ilovebake says:

      Możesz )

  30. Katarzyna K. says:

    W składnikach do białego kremu nie ma podanego cukru pudru. Natomiast w wykonaniu jest napisane, że do kremówki dodajemy cukier puder. W jakiej ilości?

    1. Ilovebake says:

      Dodaj 3 lyzki cukru pudru

  31. przepysznie wygląda

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij