Kostka czarny las inspirowana jest znanym tortem szwarcwaldzkim. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie z kwaśnymi wiśniami i czekoladą.
Biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady, kremówki i mascarpone. Jeden z pyszniejszych kremów, który rewelacyjnie współgra z owocami.
Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietankowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu śmietanka kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie używasz żelatyny możesz zamiennie wykonać krem na śmietan – fix lub 250 g serka mascarpone.
Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.
ZOBACZ RÓWNIEŻ BROWNIE CZARNY LAS
KOSTKA SZWARCWALDZKA BEZ PIECZENIA
KOSTKA CZARNY LAS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 30 g kostki do pieczenia Kasia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 450 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
- czekolada do dekoracji wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Post sponsorowany
* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem. Jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.
Bardzo dobry placek polecam
Przepyszne ciasto, polecam przepis 😊
Czy zamiast margaryny można użyć masła .?
Tak :)
Co jak mam blachę 22×35 a nie mam wiencej składników stanie się coś?
Ciasto będzie niższe :)
Ciasto wygląda rewelacyjnie😍 Czy kremówkę ubijamy jednocześnie z mascarpone? Ja do tej pory zawsze ubijałem śmietanę oddzielnie a dopiero potem łączyłam z mascarpone🫣
Ubijamy razem :) Na początku krem będzie przypominał zważony, ale później podczas miksowania się połączy :)
Czy mrożone też można zalać alkoholem?dziękuję
tak :)
Czy można użyć świeżych wiśni?
tak :)
Czy w biszkopcie nie ma kartoflanki? Jak to jest z margaryną? W przepisie jest 30g a w treści kostkę rozpuścić?
Witam,
Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jej nie ma. Kostka do pieczenia to właśnie chodzi o 30 g margaryny:)
Czy do tego ciasta można użyć wiśni z nakewki?
tak :)
Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?
Ale w przepisie nie ma mąki ziemniaczanej
O ile zwiększyć składniki na standardowa blaszkę 25×35
wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)
Do tego kremu śmietankowego ile ma być cukru pudru? :)
juz poprawione:)
A może być masło bo tu gdzie jestem nie ma Kasi?
tak :)
Przy dodaniu roztopionej wystudzonej czekolady do ubitej śmietany z mascarpone robią się grudki z czekolady. Krem wychodzi jak straciatella z kawałkami czekolady. Czekoladę ze śmietana łącze szpatułka .
Zastanawiam się nad ilością kostki do pieczenia Kasia czy to ma być 30g z kostki, czy też cała?
Tylko 30 g
Tak
mozesz sprobowac na dol biszkoptu dodac cienka warstwe kremu
A czy biszkopty trzeba nasączyc?
Możesz :)
Czy można użyć masła zamiast margaryny?
tak :)
Witam. Chciałabym zrobić to cudeńko w większej formie. Wymiary 25×37 czy koniecznie muszę podwoić składniki? Czy taka ilość jaka jest w przepisie wystarczy
wystarczy zwiekszyc o 1/4 lub 1/3 :)
Czy 100g gorzkiej czekolady można zastąpić mleczną? Żeby było pół na pół gorzkiej i mlecznej.
a czy moge zrobic kremy chwilę wczesniej jak wyciagne biszkopt i będzie juz stygł czy trzeba odrazu zrobic i nalozyc. Wlasnie robie i boje sie ze spac dzis nie pojde :)
Ok juz stoji w lodowce :) niestety zawsze cos zapomne i mialam tylko jedna tabliczke czekolody , masa wyszla troszkę jasniejsza i nie az tak czekoladowa. Ale moze bedzie dobry. Jutro sprobujemy bo to tort na urodziny przyjaciół;) pozdrawiam
jak najbardziej mozna :)
czy mozna zrobic w tortownicy ?
Tak :) 26-28 cm
Czy można użyć do kremu czekoladowego kakao zamiast czekolady? Jaką ilość?
2 łyżeczki :) zwiększ ilość cukru pudru w kremie :)
Chcę zrobić na urodziny to ciasto.
Mam mrożone wiśnie a widzę, żeby ich nie rozmrażać.
Czy jak rozmrożą się na cieście pod kremem nie puszczą za dużo wody i nie zrobi się z tego papka?
Drugie pytanie
Czy jak będę chciała zrobić ciasto w prostokątnej formie 21×37 wystarczy, że podwoję ilość składników?
Hej, jeśli się boisz możesz wiśnie wcześniej rozmrozic i sok wykorzystać do nasaczenia. Składniki na Twoja foremek zwiększ tak o 1/3 :)
Dzięki :)
czy mogę upiec w piątek na niedzielę na komunię proszę o odpowiedź
Jak najbardziej :)
Na czas przechowywania w lodówce zawiń dokładnie ciasto w folię spożywczą, aby dostęp powietrza był jak najmniejszy:) spowolni to proces psucia bitej śmietany :) pozdrawiam
czy smietana kremowka oraz mascarpone na krem czekoladowy I smietankowy powinny byc schlodzone? z gory dziekuje pod podpowiedz.
Tak :)
Czy może mi pani podać ilość składników na dużą blachę? (26/36)
Ratunku włożyłam do piekarnika bez masła co robić?
Viola
Czy mogę zastąpić wiśnie jagodami?
Możesz )
W składnikach do białego kremu nie ma podanego cukru pudru. Natomiast w wykonaniu jest napisane, że do kremówki dodajemy cukier puder. W jakiej ilości?
Dodaj 3 lyzki cukru pudru
przepysznie wygląda