Znajdź swój przepis

Kostka czarny las

19 maja, 2017

W tym roku zostałam zaproszona do udziału w akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”, który odbędzie się 21 maja. Akcja skupia się przede wszystkim na obdarowaniu osoby, która jest dla nas bliska, ważna lub komu chcemy podziękować własnoręcznym wypiekiem lub deserem. Akcja jest dopełnieniem World Baking Day, czyli Światowego Dnia Pieczenia. Moją propozycją wypieku w tym dniu jest ciasto kostka czarny las.

Maj od zawsze kojarzy mi się z urodzinami jednej z najważniejszych osób w moim życiu, czyli mamy i to właśnie dla niej przygotowałam ciasto. Ciekawostką jest to, że moja mama nie potrafi piec i czasami wspólnie przygotowujemy jakieś proste ciasto, aby pokazać jej, że nie jest to strasznie skomplikowane. Uwielbia ciasta z kremem tzw. przekładańce, ale nie raz piekłyśmy razem ciasto zebra, które uważa za jedynie ciasto, które może nie skończyć się zakalcem.

W „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” dedykuje ten przepis mamie, która jest najwspanialszą i najdzielniejszą kobietą jaką znam.

Inspiracją do wypieku kostki „czarny las” jest znany Tort Szwarcwaldzki, czyli Black Forest Cake.

Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie z kwaśnymi wiśniami. Biszkopt wykonujemy z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia, która nawilży biszkopt i nada mu lekkości.
Biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady, kremówki i mascarpone. Jeden z pyszniejszych kremów, który rewelacyjnie współgra z owocami.

Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietanowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie lubisz tego zagęstnika zamień go na krem mascarpone w ilości około 250 g.

Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.

Ciasto kostka „czarny las” warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.

Ja swoje ciasto podaruję mamie właśnie w dniu 21 maja i zachęcam także Ciebie do wzięcia udziału i upieczeniu pysznego ciasta dla osoby, który jest wyjątkową i bliska. Przyjaciółka, znajomy lub ktoś z rodziny warto o tym pomyśleć i sprawić komuś w tym dniu niespodziankę. Ciasto możesz przygotować według mojego przepisu lub możesz się jedynie zainspirować. Najważniejszy jest gest.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kostka czarny las

KOSTKA „CZARNY LAS”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 30 g kostki do pieczenia Kasia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • czekolada do dekoracji wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem.

** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

kostka czarny las kostka czarny las kostka czarny las kostka czarny las kostka czarny las kostka czarny las

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mrożone też można zalać alkoholem?dziękuję

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Czy można użyć świeżych wiśni?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Czy w biszkopcie nie ma kartoflanki? Jak to jest z margaryną? W przepisie jest 30g a w treści kostkę rozpuścić?

    1. aneta Autor says:

      Witam,
      Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jej nie ma. Kostka do pieczenia to właśnie chodzi o 30 g margaryny:)

  4. Czy do tego ciasta można użyć wiśni z nakewki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Tak, Maka ziemniaczana stabilizuje biszkopt.

    2. Ale w przepisie nie ma mąki ziemniaczanej

  6. O ile zwiększyć składniki na standardowa blaszkę 25×35

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)

  7. Do tego kremu śmietankowego ile ma być cukru pudru? :)

    1. aneta Autor says:

      juz poprawione:)

  8. A może być masło bo tu gdzie jestem nie ma Kasi?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Przy dodaniu roztopionej wystudzonej czekolady do ubitej śmietany z mascarpone robią się grudki z czekolady. Krem wychodzi jak straciatella z kawałkami czekolady. Czekoladę ze śmietana łącze szpatułka .

  10. Zastanawiam się nad ilością kostki do pieczenia Kasia czy to ma być 30g z kostki, czy też cała?

    1. aneta Autor says:

      Tylko 30 g

  11. aneta Autor says:

    Tak

  12. aneta Autor says:

    mozesz sprobowac na dol biszkoptu dodac cienka warstwe kremu

  13. A czy biszkopty trzeba nasączyc?

    1. aneta Autor says:

      Możesz :)

  14. Czy można użyć masła zamiast margaryny?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  15. Karolina. B says:

    Witam. Chciałabym zrobić to cudeńko w większej formie. Wymiary 25×37 czy koniecznie muszę podwoić składniki? Czy taka ilość jaka jest w przepisie wystarczy

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/4 lub 1/3 :)

  16. Czy 100g gorzkiej czekolady można zastąpić mleczną? Żeby było pół na pół gorzkiej i mlecznej.

  17. a czy moge zrobic kremy chwilę wczesniej jak wyciagne biszkopt i będzie juz stygł czy trzeba odrazu zrobic i nalozyc. Wlasnie robie i boje sie ze spac dzis nie pojde :)

    1. Ok juz stoji w lodowce :) niestety zawsze cos zapomne i mialam tylko jedna tabliczke czekolody , masa wyszla troszkę jasniejsza i nie az tak czekoladowa. Ale moze bedzie dobry. Jutro sprobujemy bo to tort na urodziny przyjaciół;) pozdrawiam

    2. aneta Autor says:

      jak najbardziej mozna :)

  18. czy mozna zrobic w tortownicy ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :) 26-28 cm

  19. Czy można użyć do kremu czekoladowego kakao zamiast czekolady? Jaką ilość?

    1. aneta Autor says:

      2 łyżeczki :) zwiększ ilość cukru pudru w kremie :)

  20. RitaOra says:

    Chcę zrobić na urodziny to ciasto.
    Mam mrożone wiśnie a widzę, żeby ich nie rozmrażać.
    Czy jak rozmrożą się na cieście pod kremem nie puszczą za dużo wody i nie zrobi się z tego papka?
    Drugie pytanie
    Czy jak będę chciała zrobić ciasto w prostokątnej formie 21×37 wystarczy, że podwoję ilość składników?

    1. Ilovebake says:

      Hej, jeśli się boisz możesz wiśnie wcześniej rozmrozic i sok wykorzystać do nasaczenia. Składniki na Twoja foremek zwiększ tak o 1/3 :)

    2. RitaOra says:

      Dzięki :)

  21. Grażyna M. says:

    czy mogę upiec w piątek na niedzielę na komunię proszę o odpowiedź

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. Grażyna M. says:

      WitamBardzo dziękuję bałam się że bita smietana przez 3 dni się zepsuje a będzie dużo dzici,pozdrawiamgrazynaOd: „Disqus” <notifications@disqus.net>Do: graz13@interia.pl; Wysłane: 18:45 Środa 2018-05-16Temat: Re: Comment on Kostka „czarny las” – Światowy Dzień Pieczenia z Kasią „Jak najbardziej :)”

       Settings

       

      A new comment was posted on Ilovebake.pl

      Ilovebake

      Jak najbardziej :)

      12:45 p.m., Wednesday May 16

      |

      Other comments by Ilovebake

       

       

      Reply

      to Ilovebake

       

       

      Ilovebake’s comment is in reply to

      Grażyna Mocek:

       

      czy mogę upiec w piątek na niedzielę na komunię proszę o odpowiedź Read more

      You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to graynamocek.

      You can unsubscribe
      from emails about replies to graynamocek
      by replying to this email with „unsubscribe”
      or reduce the rate with which these emails are sent by
      adjusting your notification settings.

    3. Ilovebake says:

      Na czas przechowywania w lodówce zawiń dokładnie ciasto w folię spożywczą, aby dostęp powietrza był jak najmniejszy:) spowolni to proces psucia bitej śmietany :) pozdrawiam

  22. czy smietana kremowka oraz mascarpone na krem czekoladowy I smietankowy powinny byc schlodzone? z gory dziekuje pod podpowiedz.

    1. Tak :)

  23. Czy może mi pani podać ilość składników na dużą blachę? (26/36)

  24. Ratunku włożyłam do piekarnika bez masła co robić?
    Viola

  25. Czy mogę zastąpić wiśnie jagodami?

    1. Ilovebake says:

      Możesz )

  26. Katarzyna K. says:

    W składnikach do białego kremu nie ma podanego cukru pudru. Natomiast w wykonaniu jest napisane, że do kremówki dodajemy cukier puder. W jakiej ilości?

    1. Ilovebake says:

      Dodaj 3 lyzki cukru pudru

  27. przepysznie wygląda

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x