Znajdź swój przepis

Kostka czarny las

19 maja, 2017

Kostka czarny las inspirowana jest znanym tortem szwarcwaldzkim. Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie z kwaśnymi wiśniami i czekoladą.

Biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady, kremówki i mascarpone. Jeden z pyszniejszych kremów, który rewelacyjnie współgra z owocami.

Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietankowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu śmietanka kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie używasz żelatyny możesz zamiennie wykonać krem na śmietan – fix lub 250 g serka mascarpone.

Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.

Ciasto warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.

ZOBACZ RÓWNIEŻ BROWNIE CZARNY LAS

KOSTKA SZWARCWALDZKA BEZ PIECZENIA

kostka czarny las

KOSTKA CZARNY LAS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 30 g kostki do pieczenia Kasia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • czekolada do dekoracji wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Post sponsorowany

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem. Jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

kostka czarny las

kostka czarny las
kostka czarny las

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie😍 Czy kremówkę ubijamy jednocześnie z mascarpone? Ja do tej pory zawsze ubijałem śmietanę oddzielnie a dopiero potem łączyłam z mascarpone🫣

    1. Ubijamy razem :) Na początku krem będzie przypominał zważony, ale później podczas miksowania się połączy :)

  2. Czy mrożone też można zalać alkoholem?dziękuję

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Czy można użyć świeżych wiśni?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Czy w biszkopcie nie ma kartoflanki? Jak to jest z margaryną? W przepisie jest 30g a w treści kostkę rozpuścić?

    1. aneta Autor says:

      Witam,
      Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jej nie ma. Kostka do pieczenia to właśnie chodzi o 30 g margaryny:)

  5. Czy do tego ciasta można użyć wiśni z nakewki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?

    1. Ale w przepisie nie ma mąki ziemniaczanej

  7. O ile zwiększyć składniki na standardowa blaszkę 25×35

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)

  8. Do tego kremu śmietankowego ile ma być cukru pudru? :)

    1. aneta Autor says:

      juz poprawione:)

  9. A może być masło bo tu gdzie jestem nie ma Kasi?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  10. Przy dodaniu roztopionej wystudzonej czekolady do ubitej śmietany z mascarpone robią się grudki z czekolady. Krem wychodzi jak straciatella z kawałkami czekolady. Czekoladę ze śmietana łącze szpatułka .

  11. Zastanawiam się nad ilością kostki do pieczenia Kasia czy to ma być 30g z kostki, czy też cała?

    1. aneta Autor says:

      Tylko 30 g

  12. aneta Autor says:

    Tak

  13. aneta Autor says:

    mozesz sprobowac na dol biszkoptu dodac cienka warstwe kremu

  14. A czy biszkopty trzeba nasączyc?

    1. aneta Autor says:

      Możesz :)

  15. Czy można użyć masła zamiast margaryny?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  16. Karolina. B says:

    Witam. Chciałabym zrobić to cudeńko w większej formie. Wymiary 25×37 czy koniecznie muszę podwoić składniki? Czy taka ilość jaka jest w przepisie wystarczy

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zwiekszyc o 1/4 lub 1/3 :)

  17. Czy 100g gorzkiej czekolady można zastąpić mleczną? Żeby było pół na pół gorzkiej i mlecznej.

  18. a czy moge zrobic kremy chwilę wczesniej jak wyciagne biszkopt i będzie juz stygł czy trzeba odrazu zrobic i nalozyc. Wlasnie robie i boje sie ze spac dzis nie pojde :)

    1. Ok juz stoji w lodowce :) niestety zawsze cos zapomne i mialam tylko jedna tabliczke czekolody , masa wyszla troszkę jasniejsza i nie az tak czekoladowa. Ale moze bedzie dobry. Jutro sprobujemy bo to tort na urodziny przyjaciół;) pozdrawiam

    2. aneta Autor says:

      jak najbardziej mozna :)

  19. czy mozna zrobic w tortownicy ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :) 26-28 cm

  20. Czy można użyć do kremu czekoladowego kakao zamiast czekolady? Jaką ilość?

    1. aneta Autor says:

      2 łyżeczki :) zwiększ ilość cukru pudru w kremie :)

  21. RitaOra says:

    Chcę zrobić na urodziny to ciasto.
    Mam mrożone wiśnie a widzę, żeby ich nie rozmrażać.
    Czy jak rozmrożą się na cieście pod kremem nie puszczą za dużo wody i nie zrobi się z tego papka?
    Drugie pytanie
    Czy jak będę chciała zrobić ciasto w prostokątnej formie 21×37 wystarczy, że podwoję ilość składników?

    1. Ilovebake says:

      Hej, jeśli się boisz możesz wiśnie wcześniej rozmrozic i sok wykorzystać do nasaczenia. Składniki na Twoja foremek zwiększ tak o 1/3 :)

    2. RitaOra says:

      Dzięki :)

  22. Grażyna M. says:

    czy mogę upiec w piątek na niedzielę na komunię proszę o odpowiedź

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. Ilovebake says:

      Na czas przechowywania w lodówce zawiń dokładnie ciasto w folię spożywczą, aby dostęp powietrza był jak najmniejszy:) spowolni to proces psucia bitej śmietany :) pozdrawiam

  23. czy smietana kremowka oraz mascarpone na krem czekoladowy I smietankowy powinny byc schlodzone? z gory dziekuje pod podpowiedz.

    1. Tak :)

  24. Czy może mi pani podać ilość składników na dużą blachę? (26/36)

  25. Ratunku włożyłam do piekarnika bez masła co robić?
    Viola

  26. Czy mogę zastąpić wiśnie jagodami?

    1. Ilovebake says:

      Możesz )

  27. Katarzyna K. says:

    W składnikach do białego kremu nie ma podanego cukru pudru. Natomiast w wykonaniu jest napisane, że do kremówki dodajemy cukier puder. W jakiej ilości?

    1. Ilovebake says:

      Dodaj 3 lyzki cukru pudru

  28. przepysznie wygląda

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x