W tym roku zostałam zaproszona do udziału w akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”, który odbędzie się 21 maja. Akcja skupia się przede wszystkim na obdarowaniu osoby, która jest dla nas bliska, ważna lub komu chcemy podziękować własnoręcznym wypiekiem lub deserem. Akcja jest dopełnieniem World Baking Day, czyli Światowego Dnia Pieczenia. Moją propozycją wypieku w tym dniu jest ciasto kostka czarny las.
Maj od zawsze kojarzy mi się z urodzinami jednej z najważniejszych osób w moim życiu, czyli mamy i to właśnie dla niej przygotowałam ciasto. Ciekawostką jest to, że moja mama nie potrafi piec i czasami wspólnie przygotowujemy jakieś proste ciasto, aby pokazać jej, że nie jest to strasznie skomplikowane. Uwielbia ciasta z kremem tzw. przekładańce, ale nie raz piekłyśmy razem ciasto zebra, które uważa za jedynie ciasto, które może nie skończyć się zakalcem.
W „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” dedykuje ten przepis mamie, która jest najwspanialszą i najdzielniejszą kobietą jaką znam.
Inspiracją do wypieku kostki „czarny las” jest znany Tort Szwarcwaldzki, czyli Black Forest Cake.
Ciasto
jest
niesamowicie
smaczne,
lekkie
z
kwaśnymi
wiśniami.
Biszkopt
wykonujemy
z
dodatkiem
kostki
do
pieczenia
Kasia,
która
nawilży
biszkopt
i
nada
mu
lekkości.
Biszkopt
przekładamy
wiśniami
i
kremem
czekoladowym
na
bazie
dobrej
gorzkiej
czekolady,
kremówki
i
mascarpone.
Jeden
z
pyszniejszych
kremów,
który
rewelacyjnie
współgra
z
owocami.
Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietanowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie lubisz tego zagęstnika zamień go na krem mascarpone w ilości około 250 g.
Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.
Ciasto kostka „czarny las” warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.
Ja swoje ciasto podaruję mamie właśnie w dniu 21 maja i zachęcam także Ciebie do wzięcia udziału i upieczeniu pysznego ciasta dla osoby, który jest wyjątkową i bliska. Przyjaciółka, znajomy lub ktoś z rodziny warto o tym pomyśleć i sprawić komuś w tym dniu niespodziankę. Ciasto możesz przygotować według mojego przepisu lub możesz się jedynie zainspirować. Najważniejszy jest gest.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA „CZARNY LAS”
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 30 g kostki do pieczenia Kasia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 450 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
- czekolada do dekoracji wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Kostkę
do
pieczenia
Kasia
roztapiamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao.
Dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
do
piany,
mieszając
bardzo
delikatnie
szpatułką
lub
drewnianą
łyżką.
Na
koniec
łączymy
z
roztopioną
kostka
do
pieczenia
i
bardzo
delikatnie
mieszamy.
Formę
o
wymiarach
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
170
C
na
około
40
min.
Po
upieczeniu
gorący
biszkopt
w
formie
upuszczamy
na
zabezpieczona
podłogę
lub
blat
z
wys.
około
30
cm.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Gorzką
czekoladę
roztapiamy
na
kąpielą
wodną
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
razem
z
serkiem
ubijamy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Na
koniec
łączymy
za
pomocą
szpatułki
z
roztopiona
czekoladą.
Wiśnie
mrożone
(nie
rozmrażamy)
lub
ze
słoika
wykładamy
na
blat
biszkoptowy.
Następnie
wykładamy
masę
czekoladowa
i
wyrównujemy.
Nakładamy
drugi
blat
biszkoptowy
i
lekko
dociskamy.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
cały
czas
miksując
wlewamy
powoli
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopt
i
wyrównujemy.
Wstawiamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
dekorujemy
startą
gorzką
czekoladą.
* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem.
** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.
Komentarze
Czy w biszkopcie nie ma kartoflanki? Jak to jest z margaryną? W przepisie jest 30g a w treści kostkę rozpuścić?
Witam,
Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jej nie ma. Kostka do pieczenia to właśnie chodzi o 30 g margaryny:)
Czy do tego ciasta można użyć wiśni z nakewki?
tak
Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?
Tak, Maka ziemniaczana stabilizuje biszkopt.
Ale w przepisie nie ma mąki ziemniaczanej
O ile zwiększyć składniki na standardowa blaszkę 25×35
wystarczy zwiekszyc o 1/3
Do tego kremu śmietankowego ile ma być cukru pudru?
juz poprawione:)