Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe z wiśniami

17 maja, 2017

Muffinki czekoladowe z wiśniami o niezwykle lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.

Przepis na muffinki wykonasz dosłownie w kilka chwil i nie wymaga użycia miksera. Łączymy suche składniki z mokrymi i wkładamy do piekarnika.

Do środka dodałam wiśnie mrożone, której wcześniej rozmroziłam i lekko odsączyłam z nadmiaru soku. Zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalca.

Muffinki czekoladowe z wiśniami to jeden z tych przepisów, które mogę polecić nie tylko dla osób uwielbiających czekoladę, ale także dla osób, które uwielbiają delikatne i lekkie wypieki.

REKLAMA:

Bardzo czekoladowy smak muffinek w połączeniu z wilgotną konsystencją i wiśniami to bomba smakowa. Bardzo polecam, ponieważ smak jest zupełnie inny niż typowych babeczek z czekolada. Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
  • kropelki czekoladowe do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

** wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy kropelkami czekolady.

muffinki czekoladowe muffinki czekoladowe

muffinki czekoladowe muffinki czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Robię od dłuższego czasu, znikają od razu😍. Bardzo dziękuję za przepis ❤️

  2. A mrożone wiśnie najpierw rozmrozić?

    1. Nie, dodajemy mrożone obtoczone w mące najlepiej ziemniaczanej :)

  3. Najlepsze czekoladowe muffinki,jakie kiedykolwiek jadłam! Dziś robię drugi raz😎

  4. Niedobrze że znalazłam ten przepis bo już się od tych muffinek nie uwolnię ????pychotka! idealnie dobrane proporcje, a dodatek wiśni sprawia że smaki idealnie się między sobą dopełniają ????

  5. Czy mozna dodać kawałki czekolady żeby były bardziej czekoladowe? I czy można Dodać wiśnie ze słoika

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  6. Wiktoria says:

    Czy jeśli nie dodam wiśni do ciasta to nadal będą takie wilgotne , czy jedak bardzej suche?

    1. aneta Autor says:

      Bardziej suche

  7. Dziś piekłam i są to najlepsze babeczki jakie udało mi się wykonać! Z podanych proporcji wyszło w sumie 16 babeczek, a pewnie byłoby więcej, gdybym dodała trochę więcej wiśni. Od dziś, robię tylko takie, bo wykonanie banalne i szybkie, a smak? Nie do opisania!

  8. Zrobilam z 3 porcjii, przepyszne, rozplywaja sie w ustach :)

  9. Wczoraj zrobiłam dla gości i wyszły przepyszne! Błyskawicznie się robi. Mój tata, który generalnie nie lubi słodyczy, zjadł kilka :) Mąż też był zachwycony, bo są mocno czekoladowe. Polecam! I zapisuje przepis w ulubionych :)

    1. Ilovebake says:

      Bardzo sie ciesze :)

  10. Justyna C. says:

    Muffiny PRZEPYSZNE! zrobiłam z jednej porcji, chciałam zrobić polewę a już musiałam kolejna porcję zrobić bo nie było na co wyłożyć polewy ;) Polecam!

  11. Joanna Z. says:

    czy mogę dodać wiśnie z alkoholu? :)

    1. Ilovebake says:

      Jeśli lubisz to jak najbardziej :)

    2. Pyszne, u mnie z malinami ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij