Muffinki czekoladowe z wiśniami o niezwykle lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.
Przepis na muffinki wykonasz dosłownie w kilka chwil i nie wymaga użycia miksera. Łączymy suche składniki z mokrymi i wkładamy do piekarnika.
Do środka dodałam wiśnie mrożone, której wcześniej rozmroziłam i lekko odsączyłam z nadmiaru soku. Zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalca.
Muffinki czekoladowe z wiśniami to jeden z tych przepisów, które mogę polecić nie tylko dla osób uwielbiających czekoladę, ale także dla osób, które uwielbiają delikatne i lekkie wypieki.
Bardzo czekoladowy smak muffinek w połączeniu z wilgotną konsystencją i wiśniami to bomba smakowa. Bardzo polecam, ponieważ smak jest zupełnie inny niż typowych babeczek z czekolada. Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek
- 1 szklanka maki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
- kropelki czekoladowe do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
** wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy kropelkami czekolady.
Robię od dłuższego czasu, znikają od razu😍. Bardzo dziękuję za przepis ❤️
A mrożone wiśnie najpierw rozmrozić?
Nie, dodajemy mrożone obtoczone w mące najlepiej ziemniaczanej :)
Najlepsze czekoladowe muffinki,jakie kiedykolwiek jadłam! Dziś robię drugi raz😎
Niedobrze że znalazłam ten przepis bo już się od tych muffinek nie uwolnię ????pychotka! idealnie dobrane proporcje, a dodatek wiśni sprawia że smaki idealnie się między sobą dopełniają ????
Czy mozna dodać kawałki czekolady żeby były bardziej czekoladowe? I czy można Dodać wiśnie ze słoika
Tak :)
Czy jeśli nie dodam wiśni do ciasta to nadal będą takie wilgotne , czy jedak bardzej suche?
Bardziej suche
Dziś piekłam i są to najlepsze babeczki jakie udało mi się wykonać! Z podanych proporcji wyszło w sumie 16 babeczek, a pewnie byłoby więcej, gdybym dodała trochę więcej wiśni. Od dziś, robię tylko takie, bo wykonanie banalne i szybkie, a smak? Nie do opisania!
Zrobilam z 3 porcjii, przepyszne, rozplywaja sie w ustach :)
Wczoraj zrobiłam dla gości i wyszły przepyszne! Błyskawicznie się robi. Mój tata, który generalnie nie lubi słodyczy, zjadł kilka :) Mąż też był zachwycony, bo są mocno czekoladowe. Polecam! I zapisuje przepis w ulubionych :)
Bardzo sie ciesze :)
Muffiny PRZEPYSZNE! zrobiłam z jednej porcji, chciałam zrobić polewę a już musiałam kolejna porcję zrobić bo nie było na co wyłożyć polewy ;) Polecam!
czy mogę dodać wiśnie z alkoholu? :)
Jeśli lubisz to jak najbardziej :)
Pyszne, u mnie z malinami ????