Zdrowe ciasto czekoladowe z cukinią i bananami oraz kawałeczkami czekolady. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto o czekoladowo-bananowym smaku bez wyczuwalnego dodatku cukinii.
Ciasto jest banalnie proste i wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Pieczemy i gotowe.
Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami to świetny sposób na zużycie przejrzałych owoców i w sezonie na cukinię wykonanie pysznego deseru. Spokojnie może poleżeć pod przykryciem nawet kilka dni i nie traci walorów smakowych.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.
REKLAMA:
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka puree z mocno dojrzałych bananów (2-3 banany)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 jajka duże, temp. pokojowa
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii (2 małe cukinie)
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę keksówkę o wym. około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem do miseczki.
Banany rozdrobnione mieszamy z cukrami, jajkami i olejem. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy cukinię (można lekko wycisnąć sok) i ponownie mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do keksówki i oprószamy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. do tzw, suchego patyczka.