Znajdź swój przepis

Pieczone ziemniaki

31 stycznia, 2022

Pieczone ziemniaki z piekarnika to doskonały dodatek do obiadu. Rewelacyjnie smakują zaraz po upieczeniu, wtedy mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.

Pieczone ziemniaki z tego przepisu możesz urozmaicić i dodać ostrą paprykę, aby zyskały bardziej pikantny smak. Zamiast liści laurowych możesz dodać gałązki rozmarynu.

Do środka możesz również dodać obrane i pokrojone na kawałeczki marchewkę, pietruszkę, batata lub inne sezonowe warzywa. Unikaj raczej tych, które mogą puścić zbyt dużo soku podczas pieczenia.

Pieczone ziemniaki uwielbiane są przez dzieci, a jest to bardzo zdrowa wersja podania. Idealne smakują z mięsem, ale możesz również dodawać je do sałatek.

TUTAJ znajdziesz więcej moich przepis na słono.

pieczone-ziemniaki

PIECZONE ZIEMNIAKI

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 listki laurowe
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (możemy też użyć dużego naczynia żaroodpornego). Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki lub ćwiartki. Dodajemy przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na całą blaszkę razem z liściem laurowym i czosnkiem w łupince. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40-50 minut w zależności od wielkości cząstek ziemniaków. Pod koniec pieczenia sprawdzamy nożykiem czy są miękkie.
* w sezonie na młode ziemniaki jedynie dokładnie je szorujemy, nie musimy obierać ze skórki.

pieczone-ziemniaki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x