Pieczone ziemniaki z piekarnika to doskonały dodatek do obiadu. Rewelacyjnie smakują zaraz po upieczeniu, wtedy mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Pieczone ziemniaki z tego przepisu możesz urozmaicić i dodać ostrą paprykę, aby zyskały bardziej pikantny smak. Zamiast liści laurowych możesz dodać gałązki rozmarynu.
Do środka możesz również dodać obrane i pokrojone na kawałeczki marchewkę, pietruszkę, batata lub inne sezonowe warzywa. Unikaj raczej tych, które mogą puścić zbyt dużo soku podczas pieczenia.
Pieczone ziemniaki uwielbiane są przez dzieci, a jest to bardzo zdrowa wersja podania. Idealne smakują z mięsem, ale możesz również dodawać je do sałatek.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepis na słono.
PIECZONE ZIEMNIAKI
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 listki laurowe
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (możemy też użyć dużego naczynia żaroodpornego). Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki lub ćwiartki. Dodajemy przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na całą blaszkę razem z liściem laurowym i czosnkiem w łupince. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 40-50 minut w zależności od wielkości cząstek ziemniaków. Pod koniec pieczenia sprawdzamy nożykiem czy są miękkie.
* w sezonie na młode ziemniaki jedynie dokładnie je szorujemy, nie musimy obierać ze skórki.