Jedno z pyszniejszych przepisów na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Niezwykłe wilgotne z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką, które jest krucha i delikatna. Pyszne ciasto, które warto wykonać w sezonie na rabarbar. Klasyka, ale z zaskakująco pysznym smakiem ciasta. Ciasto jest niezwykłe i jeszcze nie jadłam tak delikatnego, wilgotnego i lekkiego zarazem połączenia. Długo zachowuje świeżość, a w lodówce może leżeć nawet kilka dni. Ciasto po połączeniu z mąką jest bardzo gęste i można je lekko rozluźnić poprzez dodanie łyżki ubitych białek i zmiksowanie. Resztę białek łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki, aby jak najbardziej unieść ciasto i napowietrzyć.
Rabarbar przed wyłożeniem na ciasto koniecznie należy zostawić na około 15 min obsypane cukrem. Lekko puści sok i na pewno po upieczeniu nie będzie twardy. Rabarbar jest kwaśny i w połączeniu ze słodkim ciastem oraz kruszonką tworzy niesamowicie pyszny smak.
Kruszonkę możesz wykonać np. pół na pół z mąką krupczatką lub mąką ziemniaczaną. Zyska jeszcze bardziej na kruchej konsystencji i wręcz będzie rozpływała się w ustach.
Uwaga: kruszonka ma pod spodem rabarbar i na drugi lub trzeci dzień zaczyna mięknąć pod wpływem wilgoci. Warto ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką to kolejny pyszny klasyk, który bez problemu sprawdzi się na majówkę, piknik lub letnie spotkanie w ogrodzie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.
REKLAMA:
CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, roztopionej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g masła lub margaryny, zimnej
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Rabarbar kroimy na kawałeczki i oprószamy 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy powoli masło. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy przesiane suche składniki, ocet, olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą dużej łyżki mieszamy z ciastem. Formę o wym. 18×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i układamy rabarbar. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż utworzą nam się grudki z ciasta. Oprószamy wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz, aż wierzch będzie zarumieniony. Oprószamy cukrem pudrem.




Wczoraj piekłam ciasto pycha polecam
Ehhh można zajadać i zajadać, kwasowość rabarbaru i słodkiego ciasta, dla mnie poezja , ( dodałam trochę kurkumy dla koloru )
Klasyka :) Jeszcze tylko szklanka mleka lub filiżanka kawy i jest bosko :)