Znajdź swój przepis

Ciasto z malinami i mascarpone

19 lipca, 2017

Bardzo proste ciasto z malinami i mascarpone o pysznym i lekkim smaku. Ciasto idealne na lato, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Bazą ciasta jest biszkopt kakaowy, który pieczemy z niewielką ilością oleju.

Krem to połączenie śmietanki oraz serka mascarpone. Jeden z najprostszych i najpyszniejszych kremów jakie można wykonać.

Do środka dodałam całe maliny, które doskonale pasują do kremu i kakaowego biszkopty. Całość udekorowałam posypką czekoladową, ale może być również starta gorzka lub mleczna czekolada.

Ciasto z malinami i mascarpone to bardzo szybki i prosty przepis, który wykona nawet osoba mają małe doświadczenie w wypiekach. Przepyszny krem, lekki z dodatkiem malin i puszystego biszkoptu. Całość przepyszna, niezbyt ciężka i można zjeść kilka kawałków. Doskonałe ciasto na imprezy, uroczystości lub domowe spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z malinami i mascarpone

CIASTO Z MALINAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 500 g malin
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy po każdym dodaniu składników bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy ponownie.
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30-40 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30-40 cm. W ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Niedużą warstwę kremu smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto z malinami i mascarpone-5 ciasto z malinami i mascarpone-5 ciasto z malinami i mascarpone-5 ciasto z malinami i mascarpone-5 ciasto z malinami i mascarpone-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Proszku do pieczenia można dodać

  2. Witam czy żucic ciasto w blaszce ?

    1. aneta Autor says:

      Tak, gorące prosto z piekarnika

  3. Ile cm wysokości ma blaszka?

    1. aneta Autor says:

      Moja ma około 7 cm

  4. Bardzo fajny przepis! Ciasto wyszło przepyszne :)

  5. Czy zamiast kakao można dodać np dla równowagi 3 łyżki mąki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Czy można dać śmietankę 36%? Zawsze robiłam z 30, ale akurat mam całe opakowanie 36 ????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Hej ile powinnam zwiększyć składniki na blaszke o wymiarach 25x28cm

    1. Ilovebake says:

      Tak o 1/4 wystarczy :)

  8. Sylwia L. says:

    Czy zelatyna jest w ogole konieczna? Czy masa z mascarpone moze byc jak do tiramisu tylko ze smietanka? Dziekuje za pomoc z gory.

    1. Ilovebake says:

      Jeśli chcesz bez żelatyny możesz użyć smietan-fix lub po prostu zwiększ ilość mascarpone w stosunku do kremówki, aby był bardziej zwarty :)

  9. Czy można dać mrożone wiśnie?

  10. Joanna Z. says:

    Dlaczego żelatyna powinna być rozpuszczana w gorącej wodzie? W zimnej nie traci swoich właściwości co może mieć miejsce w przypadku gorącej wody. Pozdrawiam,
    Joasia

    1. Ilovebake says:

      Żelatyna traci właściwości przy zalaniu wrzątkiem :)

  11. czy zamiast żelatyny może być agar?

    1. Myślę, że tak :)

    2. czy moze byc smietana kremówka w proszku?

  12. A gdyby zrobić w tortownicy? Jakiej wielkości najlepiej z podanych proporcji?

    1. Ilovebake says:

      okolo 26 cm średnicy :)

  13. Hej a można zastąpić mrozonymi malinami?

    1. Ilovebake says:

      Nie próbowałam, ale nie wiem czy nie za dużo puszczą wody podczas rozmrażania i chyba w tym przepisie bym nie dodawała. Gdyby była galaretka to nie byłoby problemu.

  14. Robi się błyskawicznie, a wychodzi naprawdę efektownie. Bardzo polecam :)

  15. wypiekibeaty says:

    Fajne, letnie ciasto :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x