Ciasto kostka kawowa to deser o intensywnym i aromatycznym smaku. Nie przesłodzone o smaku kawowym, czekoladowym i do tego dżem porzeczkowy.
Puszysty biszkopt kakaowy na spód, nasączony naparem z kawy oraz warstwa dżemu porzeczkowego dla kontrastu i wzmocnienia smaku.
Krem śmietankowy dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej posypkę czekoladową lub startą gorzką lub mleczną czekoladę. Jeśli lubisz mniej słodkie ciasta dodaj gorzką.
Do drugiej części kremu dodajemy mocny napar z kawy, który doskonale pasuje do czekolady.
Ciasto kostka kawowa to na pewno przepis, który będzie smakować dla osób uwielbiających mocne i niezbyt słodkie desery. Z jednej strony lekkie warstwy kremu i delikatny biszkopt, natomiast z drugiej intensywny smak dżemu, kakao i kawy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KOSTKA KAWOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 80 g startej czekolady
- 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego, małego
- kakao do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i bardzo delikatnie łączymy. Na koniec mieszamy ciasto z olejem. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy naparem z kawy wymieszanym z cukrem i smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Krem dzielimy na dwie części do jednej dodajemy posypkę lub startą czekoladę i wykładamy na biszkopt. Do drugiej dodajemy ostudzony napar z kawy i miksujemy do połączenia. Wykładamy na krem z czekoladą i na wierzchu możemy wykonać wzorek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.