Bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia na herbatnikach. Lekko korzenne z dodatkiem puree z dyni oraz kremem śmietankowym. Pyszny, lekkie i mega szybki deser jesienny.
Połączenie puree z dyni i ubitej kremówki jest przepyszne. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że krem ma niesamowity zapach.
Do tego krem z mascarpone oraz płatki czekolady na wierzchu. Jeśli nie lubisz lub nie masz takich płatków możesz użyć lekko podprażonych orzechów włoskich i polać je odrobiną miodu.
Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.
Ciasto dyniowe to przepis błyskawiczny i zarazem doskonały dla osób początkujących lub mających mało czasu.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta i desery z dynią.
CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- czekolada do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do połączenia, aż powstanie gęsty krem. Do drugiej dodajemy puree z dyni, cynamon, gałkę, imbir oraz przesiany cukier puder (ok.3-4 łyżki lub do smaku). Delikatnie łączymy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy powoli do masy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki, 1/3 kremu z dyni i połowę kremu śmietankowego. Ponownie herbatniki krem z dyni i śmietankowy. Na koniec herbatniki i krem z dyni oraz oprószamy płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Dlaczego po urodaniu dyni krem sie zwarzyl?
Jakiej konsystencji i w jakiej temp. było puree z dyni?
U mnie to samo kolor krwmu z dynia dwlikatnie pomaranczowy, nie jest tak intensywny jak tutaj na zdjeciach. Zgodze się ze sam mus z dyni nada taki kolor, ale napewno noe z domieszką śmietany!!!
Dlaczego masa się zwarzyła?
Jakim cudem ta masa dyniowa jest taka pomarańczowa? U mnie po zamieszaniu z kremowką jest prawie biała :(
moze zalezy od dyni
Kolor nadaje rodzaj dyni. Najbardziej pomarańczowa to hokkaido (mała, pomarańczowa kulka)
Żelatynę dolewamy do masy, ale do ktorej ? W ktorym momencie?
Do masy z dyni jak w przepisie :)