Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe bez pieczenia

15 października, 2018

Bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia na herbatnikach. Lekko korzenne z dodatkiem puree z dyni oraz kremem śmietankowym. Pyszny, lekkie i mega szybki deser jesienny.

Połączenie puree z dyni i ubitej kremówki jest przepyszne. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że krem ma niesamowity zapach.

Do tego krem z mascarpone oraz płatki czekolady na wierzchu. Jeśli nie lubisz lub nie masz takich płatków możesz użyć lekko podprażonych orzechów włoskich i polać je odrobiną miodu.

Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.

REKLAMA:

Ciasto dyniowe to przepis błyskawiczny i zarazem doskonały dla osób początkujących lub mających mało czasu.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta i desery z dynią.

Ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

REKLAMA:

Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do połączenia, aż powstanie gęsty krem. Do drugiej dodajemy puree z dyni, cynamon, gałkę, imbir oraz przesiany cukier puder (ok.3-4 łyżki lub do smaku). Delikatnie łączymy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy powoli do masy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki, 1/3 kremu z dyni i połowę kremu śmietankowego. Ponownie herbatniki krem z dyni i śmietankowy. Na koniec herbatniki i krem z dyni oraz oprószamy płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

 Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego po urodaniu dyni krem sie zwarzyl?

    1. Jakiej konsystencji i w jakiej temp. było puree z dyni?

  2. U mnie to samo kolor krwmu z dynia dwlikatnie pomaranczowy, nie jest tak intensywny jak tutaj na zdjeciach. Zgodze się ze sam mus z dyni nada taki kolor, ale napewno noe z domieszką śmietany!!!

  3. Dlaczego masa się zwarzyła?

  4. Jakim cudem ta masa dyniowa jest taka pomarańczowa? U mnie po zamieszaniu z kremowką jest prawie biała :(

    1. moze zalezy od dyni

    2. Kolor nadaje rodzaj dyni. Najbardziej pomarańczowa to hokkaido (mała, pomarańczowa kulka)

  5. Żelatynę dolewamy do masy, ale do ktorej ? W ktorym momencie?

    1. Do masy z dyni jak w przepisie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij