Bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia na herbatnikach. Lekko korzenne z dodatkiem puree z dyni oraz kremem śmietankowym. Pyszny, lekkie i mega szybki deser jesienny.
Połączenie puree z dyni i ubitej kremówki jest przepyszne. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że krem ma niesamowity zapach.
Do tego krem z mascarpone oraz płatki czekolady na wierzchu. Jeśli nie lubisz lub nie masz takich płatków możesz użyć lekko podprażonych orzechów włoskich i polać je odrobiną miodu.
Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.
Ciasto dyniowe to przepis błyskawiczny i zarazem doskonały dla osób początkujących lub mających mało czasu.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta i desery z dynią.
CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- czekolada do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Dzielimy
na
dwie
części
do
jednej
dodajemy
serek
mascarpone
i
przesiany
cukier
puder
(3
łyżki).
Miksujemy
do
połączenia,
aż
powstanie
gęsty
krem.
Do
drugiej
dodajemy
puree
z
dyni,
cynamon,
gałkę,
imbir
oraz
przesiany
cukier
puder
(ok.3-4
łyżki
lub
do
smaku).
Delikatnie
łączymy
do
połączenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mieszając
wlewamy
powoli
do
masy.
Formę
o
wym.
24×24
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią
spożywczą.
Układamy
herbatniki,
1/3
kremu
z
dyni
i
połowę
kremu
śmietankowego.
Ponownie
herbatniki
krem
z
dyni
i
śmietankowy.
Na
koniec
herbatniki
i
krem
z
dyni
oraz
oprószamy
płatkami
czekolady.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
U mnie to samo kolor krwmu z dynia dwlikatnie pomaranczowy, nie jest tak intensywny jak tutaj na zdjeciach. Zgodze się ze sam mus z dyni nada taki kolor, ale napewno noe z domieszką śmietany!!!
Dlaczego masa się zwarzyła?
Jakim cudem ta masa dyniowa jest taka pomarańczowa? U mnie po zamieszaniu z kremowką jest prawie biała
moze zalezy od dyni
Kolor nadaje rodzaj dyni. Najbardziej pomarańczowa to hokkaido (mała, pomarańczowa kulka)
Żelatynę dolewamy do masy, ale do ktorej ? W ktorym momencie?
Do masy z dyni jak w przepisie