Szybkie racuchy na jogurcie z jabłkami. Niesamowicie puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Idealne na śniadanie lub kolację.
Racuszki możesz przygotować z jabłkami, borówkami lub bananami. Przepyszne są również bez owoców z odrobiną konfitury lub dżemu. Uwielbiam je także z musem jabłkowym.
Placuszki najlepiej wykonać na jogurcie naturalnym, wtedy będą ładnie rosły, a ciasto nie będzie za ciężkie. Jeśli masz nieco więcej czasu warto białka z jajek ubić i dodać do ciasta, będą jeszcze bardziej puchate.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SZYBKIE RACUCHY NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki mleka
- 400 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 2 – 3 jabłka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Dodajemy cukier, sól, jajka, mleko, jogurt i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy samodzielnie, oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.
Rewelacyjne! Mój syn porównał je do japońskich pankejków (ale z tymi nie ma problemu żadnego). Jadł bez owoców, tylko posypane cukrem pudrem. Polecam!
Dziękuję :)