Znajdź swój przepis

Szybkie racuchy na jogurcie

22 stycznia, 2024

Szybkie racuchy na jogurcie z jabłkami. Niesamowicie puszyste, delikatne i wilgotne w środku. Idealne na śniadanie lub kolację.

Racuszki możesz przygotować z jabłkami, borówkami lub bananami. Przepyszne są również bez owoców z odrobiną konfitury lub dżemu. Uwielbiam je także z musem jabłkowym.

Placuszki najlepiej wykonać na jogurcie naturalnym, wtedy będą ładnie rosły, a ciasto nie będzie za ciężkie. Jeśli masz nieco więcej czasu warto białka z jajek ubić i dodać do ciasta, będą jeszcze bardziej puchate.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

RACUCHY Z JABŁKAMI

BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

RACUCHY SEROWE

szybkie racuchy

SZYBKIE RACUCHY NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 400 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 2 – 3 jabłka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Dodajemy cukier, sól, jajka, mleko, jogurt i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy samodzielnie, oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.

szybkie racuchy
szybkie racuchy

Dołącz do dyskusji

  1. Rewelacyjne! Mój syn porównał je do japońskich pankejków (ale z tymi nie ma problemu żadnego). Jadł bez owoców, tylko posypane cukrem pudrem. Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x