Faworki na jogurcie zamiast śmietany i żółtkach tzw. chruściki. Kruche, leciutkie oprószone cukrem pudrem będą idealne w tłusty czwartek.
Faworki są nieco bardziej chrupkie niż tradycyjne na śmietany, ze względu na zmniejszoną ilość tłuszczu. Kilkukrotnie rozwałkowujemy, aby napowietrzyć ciasto. Podczas smażenia powstaną wybrzuszenia w cieście i chruściki będą leciutkie.
Faworki najlepiej podawać zaraz po usmażeniu, wtedy mają najlepszy smak.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
FAWORKI NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 zimne żółtka
- 5 łyżek zimnego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu spirytusowego lub wódki
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, jogurt, alkohol lub ocet oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, składamy na pół i rozwałkowujemy ponownie. Powtarzamy czynność kilkukrotnie. Ciasto dzielimy na dwie części i bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 1 mm. Wycinamy pasy wzdłuż o szerokości ok. 3 – 4 cm. Następnie przecinamy w poprzez na ok 10 cm kawałki i nacinamy lekko środek, aby wywinąć przez niego jeden koniec ciasta. Powstałe faworki układamy na blacie lekko oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do temp. 180ºC na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy obtoczone w cukrze pudrze.