Znajdź swój przepis

Faworki na jogurcie

17 stycznia, 2024

Faworki na jogurcie zamiast śmietany i żółtkach tzw. chruściki. Kruche, leciutkie oprószone cukrem pudrem będą idealne w tłusty czwartek.

Faworki są nieco bardziej chrupkie niż tradycyjne na śmietany, ze względu na zmniejszoną ilość tłuszczu. Kilkukrotnie rozwałkowujemy, aby napowietrzyć ciasto. Podczas smażenia powstaną wybrzuszenia w cieście i chruściki będą leciutkie.

Faworki najlepiej podawać zaraz po usmażeniu, wtedy mają najlepszy smak.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

LANY CHRUST

KARNAWAŁOWE KOKARDKI

FAWORKI DROŻDŻOWE

faworki

FAWORKI NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 zimne żółtka
  • 5 łyżek zimnego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub wódki
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, jogurt, alkohol lub ocet oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, składamy na pół i rozwałkowujemy ponownie. Powtarzamy czynność kilkukrotnie. Ciasto dzielimy na dwie części i bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 1 mm. Wycinamy pasy wzdłuż o szerokości ok. 3 – 4 cm. Następnie przecinamy w poprzez na ok 10 cm kawałki i nacinamy lekko środek, aby wywinąć przez niego jeden koniec ciasta. Powstałe faworki układamy na blacie lekko oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do temp. 180ºC na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy obtoczone w cukrze pudrze.

faworki
faworki
faworki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x