Znajdź swój przepis

Babka czterokolorowa

18 marca, 2013

Przepyszna babka czterokolorowa, która zawiera w sobie, aż cztery smaki. Rewelacyjna na stół wielkanocny, na którym będzie się pięknie prezentowała dzięki swoim kolorom. Konsystencja jest delikatna, lekko wilgotna. Przechowywać ja należy w szczelnym pojemniku inaczej zaczyna bardzo szybko być sucha. Najlepsza z filiżanką herbaty, kawy lub kubkiem mleka. Przepis z serwisu polki. Pozdrawiam.

babka-czterokolorowa

BABKA CZTEROKOLOROWA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny, miękkiej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego

DODATKOWO:

  • tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy

Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę miksujemy razem z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do ciasta. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel ( proszek ), a czwarta pozostaje bez dodatków. Formę babkową smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Wykładamy jasną cześć, na nią warstwę z makiem, następnie z kisielem i na koniec z kakao. Możemy również wykładać ciasto po łyżce z każdej masy. Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 190 C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie na ok. 15 min i dopiero po tym czasie wyciągamy z formy. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.

babka-czterokolorowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij