Znajdź swój przepis

Miękkie świąteczne pierniczki

27 listopada, 2013

Świąteczne pierniczki z tego przepisu od razu są miękkie i rozpływające się w ustach, ponieważ do ciasta zostały dodane drożdże, które sprawiają, że są delikatne. Przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które spóźniły się z pieczeniem klasycznych pierniczków, które muszą poleżeć, aby zmiękły. Doskonale sprawdzą się także w przypadku osób, które chcą upiec je na ostatnią chwilę, ponieważ nie wymagają dużo pracy. Ja na pewno nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierniczków. Przepis na ciasteczka Piotra Kucharskiego. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

 SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 -2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

 PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

  PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

 —————————-

Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty (foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić. 1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można dodać mniej cukru, np. pół szklanki czy zaburzy to proporcje?

    1. aneta Autor says:

      Można dodać mniej

  2. Pyszne mięciutkie pierniczki!!

  3. WItam, czy można zastąpić mąkę pszenną jaglaną, kokosową?

  4. Robiłam już dwa razy. Bardzo dobre. Jednak dokonałam pewnej zmiany, zamiast 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika i cynamonu dałam po prostu 1 łyżkę przyprawy do piernika. Zamierzam jeszcze nie raz robić pierniczki z tego przepisu.

  5. Gabriela J. says:

    Tuż po wyjęciu z piekarnika pierniki są pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jednak po 2 godzinach zrobiły się zupełnie twarde. Dlaczego i jak tego uniknąć?

    1. Ilovebake says:

      Ciężko powiedzieć może za mocno rozwałkowałaś ciasto ;/ włóż je do słoika szczelnego i dodaj obierki jabłka :) powinny zmięknąć do jutra :)

  6. Pierniczki wyszły PRZE-PY-SZNE. Puszyste i miękkie w środku. Jeden z lepszych przepisów na pierniczki jaki dotychczas znalazłam. Zachowuję na stałę :)

  7. Pyszne teraz zrobilam i dzieciaki juz polowe zjadly :) cos mi sie wydaje ze jutro bede dorabiac

  8. Zrobilam dzisiaj, są przepyszne :)
    Jedyny problem jaki mialam to taki, że rozczyn nie chciał rosnąć :/
    W przepisie na pewno miało być by rozczyn zrobić tylko z drożdży i mleka?
    Zrobiłam taki trzy razy i zero reakcji. Dopiero za czwartym razem, gdy dodałam do niego mąki i cukru zareagował. Namęczyłam się, ale było warto :)

    1. Ilovebake says:

      Właściwie to robie zazwyczaj dodajac troszke maki i cukru, ale przepis cytowałam za Piotrem Kucharskim. Po drugie ostatnio korzystam najczęściej z suchych drożdży i nie trzeba wykonywać zaczynu :)

  9. Witam :)
    Mam pytanie. Czy miód ma być dodany gorący?
    Pozdrawiam,
    Soul.

    1. Ilovebake says:

      mój był lekko ciepły, ale nie gorący inaczej może zaparzyć drożdże i wtedy nie będą aktywne.

    2. Dziękuję :)

  10. Ciasto tak klejace ze cieżko wyciagnac reke z miski, wyrabialam juz godzine…do Bozego Narodzenia chyba nie zdaze. Masakra

    1. Ilovebake says:

      może źle odmierzyłaś składniki i dlatego się klei

    2. mialam ten sam problem ( mimo że idealnie wymierzyłam składniki), dodałąm wiecej mąki ;)

  11. Smocza M. says:

    Przepis jest banalnie prosty! Coś zdecydowanie dla mnie. Wielkim plusem jest też to, że prócz piekarnika nie trzeba mieć żadnych skomplikowanych sprzętów kuchennych (no chyba że sami mielimy cukier na puder) Upiekłam i jestem zachwycona.
    Tylko trochę za bardzo sobie wzięłam do serca to obfite posypywanie stolnicy i wyszły lekko twarde, ale da się zjeść, a są pyszne. Miały wisieć na choince, ale nie wiem czy dotrwają…

    Wielki plus to szybkie przygotowanie i dzieciaki mogą pomagać, piecze się niecałe 8 min więc nawet największe niecierpliwce doczekają finiszu :)

    Do tych pierników polecam skomponować sobie samemu przyprawę, przykładowy przepis z którego ja robiłam przyprawę piernikową można zobaczyć tu: http://www.akademiawitalnosci.pl/swiateczne-pierniczki-przeciwzmarszczkowe-domowa-przyprawa/
    ale podejrzewam że podobnych w internecie znajdzie się wiele.

    Wesołych Świąt!

  12. Super przepis, dzieki, wypróbowany, smaczne pierniczki, Synek zajada sie ze smakiem. Zaraz podałam mojej Mamie, mama tez chwali i ma robić jeszcze z 1kg .

  13. Czy zamiast sody mogę zastosować amoniak ? Jeśli tak, to czy w takiej samej proporcji ? :)

    1. Ilovebake says:

      nie polecam amoniaku ponieważ podczas pieczenia wydobywa specyficzny zapach i nie wiem czy nie zmienią smaku

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij