Tort orzechowy z kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Mocno orzechowy biszkopt z lekkim i pysznym kremem.
Tort orzechowy z kremem czekoladowym nie jest przesłodzony, dodatek kwaśnego dżemu porzeczkowego przełamuje smaki czekolady i je podkreśla.
Krem czekoladowy na bazie śmietanki, mascarpone i kremówki jest przepyszny, lekki i mocno czekoladowy. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru czekoladowego lub rumu.
Tort będzie doskonałym pomysłem na urodziny lub inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT ORZECHOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM
SKŁADNIKI:
BISZKOPT ORZECHOWY
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zmielonych orzechów np. laskowych lub laskowych i włoskich
- 2 łyżki kaszki manny, suchej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka zmielonych orzeszków np. ziemnych lub laskowych do obtoczenia boków
- 2 – 3 łyżki kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, owijamy wierzch folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczeni, boki można posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z kaszką manną, mąką tortową i ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na trzy części. Jedną część układamy na dnie tortownicy i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Zimną śmietankę z czekoladą miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy krem czekoladowy oraz przesiany cukier puder. Krem dzielimy na trzy części. Jedną część kremu wykładamy na dżem porzeczkowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta i smarujemy wierzch oraz boki pozostałym kremem. Boki i lekko wierzch obsypujemy orzeszkami (można lekko podprażyć wcześniej na suchej patelni). Wierzch przed podaniem oprószamy kakao.
Czy dzień wcześniej przygotowany będzie ok?
Tak :)
A czy można biszkopty nasączyć??? Lubimy wilgotne torty
Można delikatnie nasączyć :)
Jakimi orzeszkami obsypujemy boki? Włoskie? Czy ziemne?
U mnie byly orzechy ziemne