Znajdź swój przepis

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

10 marca, 2022

Tort orzechowy z kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Mocno orzechowy biszkopt z lekkim i pysznym kremem.

Tort orzechowy z kremem czekoladowym nie jest przesłodzony, dodatek kwaśnego dżemu porzeczkowego przełamuje smaki czekolady i je podkreśla.

Krem czekoladowy na bazie śmietanki, mascarpone i kremówki jest przepyszny, lekki i mocno czekoladowy. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru czekoladowego lub rumu.

Tort będzie doskonałym pomysłem na urodziny lub inne uroczystości.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Tort orzechowy

TORT ORZECHOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów np. laskowych lub laskowych i włoskich
  • 2 łyżki kaszki manny, suchej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

REKLAMA:
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka zmielonych orzeszków np. ziemnych lub laskowych do obtoczenia boków
  • 2 – 3 łyżki kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, owijamy wierzch folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczeni, boki można posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z kaszką manną, mąką tortową i ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na trzy części. Jedną część układamy na dnie tortownicy i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Zimną śmietankę z czekoladą miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy krem czekoladowy oraz przesiany cukier puder. Krem dzielimy na trzy części. Jedną część kremu wykładamy na dżem porzeczkowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta i smarujemy wierzch oraz boki pozostałym kremem. Boki i lekko wierzch obsypujemy orzeszkami (można lekko podprażyć wcześniej na suchej patelni). Wierzch przed podaniem oprószamy kakao.

Tort orzechowy Tort orzechowy

Tort orzechowy

Dołącz do dyskusji

  1. Polecam wszystkim ten tort. Udał się wyśmienicie. Nie trzeba nasączać.. Takiego nie kupi się nigdzie. Kolejny sprawdzony dobry przepis z bloga. Dziękuję.

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Odnośnie kremu: jak użyć 200 g gorzkiej czekolady?

    1. Dzień przed przygotowaniem kremu podgrzewamy śmietankę z czekoladą (w przygotowaniu ciasta znajdziesz dokładny opis).

    2. Dziękuję, rzeczywiście.

  3. Czy dzień wcześniej przygotowany będzie ok?

    1. Tak :)

  4. A czy można biszkopty nasączyć??? Lubimy wilgotne torty

    1. Można delikatnie nasączyć :)

  5. Jakimi orzeszkami obsypujemy boki? Włoskie? Czy ziemne?

    1. aneta Autor says:

      U mnie byly orzechy ziemne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij