Przepis na zdrowe placuszki owsiane z sosem malinowym. Placuszki są lekkie, puszyste i zarazem sycące.
Placuszki możesz wykonać z dodatkiem maki pszennej lub jasnej z pełnego przemiału. Ja do swoich placuszków użyłam pół na pół mąki pszennej i owsianej.
Placuszki owsiane polałam sosem malinowym, który w prosty sposób wykonasz samodzielnie. Jeśli nie przepadasz za malinami mogą być to inne owoce. W sezonie np. truskawki, brzoskwinie, morele lub jagody. Tutaj wybór smaku zależy od ciebie.
Placuszki będą doskonałe na śniadanie, ponieważ wykonuje się i smaży je błyskawicznie lub sycącą kolację. Dzięki dosyć dużej ilości płatków owsianych i mące pełnoziarnistej na długo po zjedzeniu nie będziesz głodna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placuszki, naleśniki i racuszki.
PLACUSZKI OWSIANE Z SOSEM MALINOWYM
SKŁADNIKI NA PLACKI:
- 3/4 szklanki mąki białej lub pełnoziarnistej np. owsianej *
- 2/3 szklanki płatków owsianych, górskich
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 1/3 szklanki maślanki
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SOS MALINOWY:
- 250 g malin, świeżych lub mrożonych
- 4 łyżeczki cukru brązowego
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* zamiast mąki możesz użyć płatków owsianych i zmielić je w malakserze
Mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól mieszamy w miseczce. Następnie dodajemy mokre składniki i dokładnie wymieszaj (jeśli ciasto jest za rzadkie zaczekaj około 5-10 min). Smażymy na średnio rozgrzanej patelni na lekko posmarowanej olejem lub masłem patelni. Po pojawieniu się bąbelków delikatnie przewracamy placuszek na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Maliny przekładamy do garnuszka z cukrem i podgrzewamy, aż zaczną lekko się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Sos możesz lekko zagęścić dodając około 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody.
A czy z takiej mąki pszennej pelnoziarnistej wyjda
Powinny :)