Znajdź swój przepis

Babka górnika

24 marca, 2020

Babka górnika to pyszne i lekkie ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu i kropelek czekoladowych. Wilgotne, pyszne i mocno czekoladowe o intensywnym smaku.

Babka górnika to idealne ciasto do herbaty lub kawy. Długo zachowuje świeżość i nie traci wilgotności nawet po kilku dniach.

Ciasto wykonuje się bardzo prosto i wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Dzięki dodaniu dżemu ciasto zyskuje na lepszym smaku i dłużej zachowuje świeżość. Intensywny smak ciasta i dodatek kropelek w cieście sprawia, że ciasto jest niesamowicie smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka górnika

BABKA GÓRNIKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka, temp pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 łyżki dżemu np. porzeczkowego
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami, następnie dodajemy jajko oraz dżem. Naprzemiennie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mleko. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy do połączenia. Formę keksówkę o wym. 12×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 60-70 min. do tzw. suchego patyczka.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wylewamy na wierzch ciasta.

babka górnika babka górnika

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ładnie wyrosła, ładnie wygląda, prosta do zrobienia, tylko trochę za sucha w smaku. Może tego dżemu to trzeba dać cały słoik.

  2. potwierdzam, przepis prosty w wykonaniu a babka smaczna i wilgotna, takie właśnie lubię :) dodałam jagody na gęsto bo akurat zostały mi po wczorajszych jagodziankach :)

  3. piekę babkę juz od ponad 2 LAT, JEST PRZEPYSZNA, polecam

  4. Chyba wkradł się błąd w podanych wymiarach keksowki???? Bo te, które tam są, to na taką małą blaszkę????

    1. aneta Autor says:

      faktycznie, już poprawiłam :)

  5. Dzień dobry, co to są te kropelki czekoladowe?

    1. aneta Autor says:

      kropelki z czekolady, które można zapiekać. Zamiast tego możesz użyć posiekanych kawałków czekolady :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x