Sałatka z kurczakiem i makaronem to szybki przepis na obiad, kolację lub sałatkę świąteczną. Lekka, a zarazem sycąca z dużą ilością warzyw.
Makaron orzo możesz zastąpić innym drobnym makaronem np. muszelkami lub kolankami.
Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste smaki do sałatki możesz dodać płaską łyżeczkę musztardy np. sarepskiej lub Dijon.
Sałatka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie nadaje się do pracy, szkoły lub na imprezę.
W wersji świątecznej np. na Wielkanoc można dodać kilka ugotowanych na twardo jajek i udekorować kiełkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu np. orzo lub innego drobnego
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 – 3 gruntowe
- 1 papryka żółta lub czerwona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól oraz pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy z wody i przekładamy do dużej salaterki.
Kurczaka myjemy, pozbywamy błonek i kroimy w niedużą kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą oraz pieprzem i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy do salaterki i mieszamy razem z makaronem.
Rzodkiewki myjemy i kroimy na cienkie półplasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki lub kosteczkę. Cebule siekamy również w kosteczkę lub półplasterki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki razem z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny i koperkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do tzw. „przegryzienia smaków”.
