Sałatka jarzynowa z dodatkiem marchewki, ziemniaków, groszku, jajek i majonezu. Tradycyjny przepis, który będzie doskonały na świąteczny stół.
Przygotowując sałatkę warto pamiętać, aby nie rozgotować warzyw. Najlepiej jeśli będą ugotowane do lekkiej miękkości. Najczęściej sprawdzam nakłuwając nożem w kilku miejscach.
Czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw, ale zazwyczaj gotujemy ok. 30 – 40 minut.
Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak sałatki można dodać 1 łyżeczkę musztardy. Ja natomiast uwielbiam doprawiać ja sokiem z cytryny.
Zazwyczaj sałatkę wykonuje z podwójnej porcji.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIELKANOC:
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
SAŁATKA JARZYNOWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka (rozmiar L)
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża pietruszka
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1/2 małej cebuli
- 1 małe jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę myje (nie obieramy) i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę razem z ogórkiem. Kukurydzę oraz groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki łącznie z majonezem, sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.