Znajdź swój przepis

Sałatka jarzynowa

5 kwietnia, 2023

Sałatka jarzynowa z dodatkiem marchewki, ziemniaków, groszku, jajek i majonezu. Tradycyjny przepis, który będzie doskonały na świąteczny stół.

Przygotowując sałatkę warto pamiętać, aby nie rozgotować warzyw. Najlepiej jeśli będą ugotowane do lekkiej miękkości. Najczęściej sprawdzam nakłuwając nożem w kilku miejscach.

Czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw, ale zazwyczaj gotujemy ok. 30 – 40 minut.

Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak sałatki można dodać 1 łyżeczkę musztardy. Ja natomiast uwielbiam doprawiać ja sokiem z cytryny.

Zazwyczaj sałatkę wykonuje z podwójnej porcji.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIELKANOC:

SAŁATKA Z PORA I JAJEK

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA

sałatka jarzynowa

SAŁATKA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża pietruszka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 małe jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól oraz pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę myje (nie obieramy) i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę razem z ogórkiem. Kukurydzę oraz groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki łącznie z majonezem, sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

sałatka jarzynowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x