Puszyste i wilgotne ciasto marmurkowe z orzechami i czekoladą. Bardzo prosty przepis szybki w przygotowaniu.
Ciasto dzielimy na dwie części, dzięki czemu mamy kakaowe i jasne ciasto. Wierzch oprószamy orzechami włoskimi, które po upieczenia fajnie chrupią.
Ciasto marmurkowe z orzechami to szybka propozycja na proste ciasto z kilku składników. Po upieczeniu może postać nawet kilka dni i nie traci zbyt dużo ze swojego smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
REKLAMA:
CIASTO MARMURKOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki
- 3/4 szklanki wody np. gazowanej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
DODATKOWO:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę (bez dwóch łyżek) przesiewamy razem z proszkiem. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i aromatem na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mąkę, olej oraz wodę. Masę dzielimy na dwie części (jedną większą). Do mniejszej dodajemy przesiane dwie łyżki mąki i miksujemy do połączenia. Do większej przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i oprószamy wierzch orzechami i kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Pieczemy góra/dół czy termoobieg? ????
gora-dol :)
Uwielbiam takie ciasta. Szybkie, smaczne i jeszcze do tego pięknie pachnące. Uwielbiam orzechy i czekoladę. To ciasto skradł moje serce. Domownikom zresztą też. Polecam jak najbardziej do niedzielnej kawy .
Upiekłam, ale masy się trochę wymieszały :)
Uwielbiam takie ciasta, mam ogromną ochotę je upiec i oczywiście zjeść :D
A zamiast tortownicy może być blaszka prostokątna? Jak tak to ta mniejsza czy duża
Może być taka 22×22 lub 24×24 cm wtedy będzie niższe.