Jeśli lubisz pączki drożdżowe – to dobrze. Natomiast jeśli jeszcze bardziej lubisz croissants – to już jest super. Właśnie tym są cronut™, połączeniem ciasta drożdżowego i francuskiego. Cronut = croissant + donut. Wymyślony przez francuskiego cukiernika Dominique Ansel w swojej nowojorskiej piekarni. Nazwa cronut™ została zastrzeżona i uznana przez magazyn Time za jeden z 25 najlepszych wynalazków 2013r.
Przez 2 miesiące i testowaniu więcej niż 10 receptur jak pisze na swojej stronie Dominique powstały nieprawdopodobne pączki/ciastka, które zachwycają miliony osób na całym świecie. Podawane są obtoczone w cukrze, w środku z kremem i polane lukrem. W każdym miesiącu serwowany jest inny smak cronut™ w nowojorskiej piekarni. Cały proces przygotowania oryginalnego cronut™ trwa trzy dni.
Cronut™ mają kształt oraz miękkość ciasta drożdżowego w połączeniu z kruchością, lekkością i warstwami ciasta francuskiego. Najlepiej jeśli smażone są w oleju z pestek winogron. Jedzone powinny być od razu po usmażeniu, ponieważ kolejnego dnia tracą swoją świeżość.
Ja nie mam tyle cierpliwości, aby czekać trzy dni i wykorzystałam szybszy i prostszy przepis od buzzfeed.
TUTAJ zobaczysz moje inne przepisy na tłusty czwartek.
CRONUTS, CZYLI PĄCZKI NA CIEŚCIE DROŻDŻOWO-FRANCUSKIM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok.10 pączków
- 3 1/2 szklanki mąki
- 230 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka drożdży suchych
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CYNAMONOWĄ POSYPKĘ:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
3 1/4 szklanki mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. W ciepłym mleku rozprowadzamy suche drożdże i wlewamy do mąki. Jajka chwilę mieszamy z cukrem oraz wanilią i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Masło miksujemy razem z 1/4 szklanki przesianej mąki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy masłem, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów ciasta. Składamy na trzy części jak list (zobacz zdjęcie niżej nr 3). Owijamy folią i wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na dł. ok. 40 cm. Ponownie składamy na 3 części (zdj. nr 6-7). Ponownie schładzamy i rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto po ostatnim wałkowaniu schładzamy 30 min, następnie rozwałkowujemy na gr. około 2,5 cm. Wykrawamy foremkami (większa 6 cm i mniejsza około 1-2 cm). Gotowe krążki przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godz do napuszenia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Nie powinien być za mocno rozgrzany, ponieważ będą surowe w środku. Po usmażeniu kładziemy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Cukier łączymy z cynamonem i obtaczamy w nim cronuts. Jeśli lubimy możemy napełnić kremem budyniowym i polać gorzką czekoladą lub lukrem.
Jaka powinna być temperatura oleju?
180 C :)
ile mam użyć drożdzy świeżych?
drożdży świeżych zawsze dajesz podwójną porcję, czyli dwie łyżki wystarczą ( nie więcej niż 50 g ). Ze świeżych wykonaj wcześniej zaczyn z niewielkiej ilości mleka, cukru i maki tak, aby przypominała gęsta śmietanę i odstaw do wyrośnięcia. Później postępuj zgodnie z przepisem.
Przepis krok po kroku – właśnie tego potrzebowałam – dziękuję! :)
:) ciesze sie
Fantastyczne! Na pewno na jednym bym nie poprzestala ;)
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
uwaga bo są mega tuczące