Chlebek czosnkowy odrywany z ziołami idealny na grilla. Mięciutkie ciasto drożdżowe masełkiem czosnkowym w środku.
Ciasto drożdżowe jest niesamowicie puszyste, leciutkie i wilgotne. W środku z przepysznym i aromatycznym nadzieniem czosnkowo – pietruszkowym.
Zaraz po upieczeniu warto posmarować chlebek roztopionym masłem, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy.
Uwielbiam jako dodatek do sałatek, grilla lub spotkań rodzinnych na powietrzu. Doskonale będzie nadawał się również do przeróżnych past kanapkowych.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORTILLA PRZEPIS
CHLEBEK CZOSNKOWY
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 80 ml oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka płaska soli
NADZIENIE
- 100 g miękkiego masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże świeże lub suche z łyżeczką cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wyrośnięty zaczyn z drożdży, sól i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę odrobinę oleju. Po wyrobieniu (ok. 10 minut) ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykrywamy wierzch miski szczelnie folią lub ściereczką bawełnianą i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy nadzienie. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i rozdrabniamy blenderem. Na koniec mieszamy z solą i pieprzem.
Blat lekko oprószamy mąką i wyciągamy ciasto z miski. Chwilkę zagniatamy i następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 45 cm. Smarujemy dokładnie nadzieniem i wycinamy paski ciasta o szerokości ok. 5 cm zaczynając od krótszego boku. Zwijamy każdy pasek w harmonijkę (patrz zdj. poniżej) i układamy w tortownicy o średnicy 26 cm w lekkich odstępach od siebie. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wierzch możemy posmarować roztopionym masłem z posiekaną natką pietruszki lub bazylią.