Znajdź swój przepis

Bułeczki pizza

15 lutego, 2023

Bułeczki pizza zawijane z sosem pomidorowym salami i serem. Idealne na imprezy, przekąskę, obiad lub kolacje.

Bułeczki pizzerinki są świetnym pomysłem na ciekawą przekąskę. Wykonujemy je z takiego samego przepisu jak ciasto na pizzę.

Do środka możesz dodać swoje ulubione dodatki np. suszone pomidory, salami, szynkę, szpinak, paprykę.

Możemy je podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub samodzielnie.

bułeczki pizza

BUŁECZKI PIZZA

SKŁADNIKI: ok. 12 – 14 sztuk

CIASTO NA PIZZE

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

SOS POMIDOROWY

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól oraz pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 150 g salami lub szynki
  • 150 g sera mozzarella lub ser żółty

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki razem z solą oraz oliwą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy sos pomidorowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy do rondelka z odrobiną oliwy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, cukier, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 – 10 minut. Na koniec dodajemy oregano i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Lekko rozciągamy na boki ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 30 x 40 cm lub nieco większy. Smarujemy sosem i obsypujemy drobno pokrojoną na kawałeczki szynką lub salami. Zwijamy dosyć ciasto jak roladę. Kroimy ostrym nożem na ok. 2,5 – 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie obsypujemy wierzch tartym serem żółtym lub mozzarellą i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do lekkiego zarumienienia.

bułeczki pizza

Dołącz do dyskusji

  1. czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce do następnego dnia? wyciągnąć na parę godzin przed pieczeniem?

    1. Tak, ale wykonujemy wieczorem i trzymamy do rana w lodówce :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij