Bułeczki pizza zawijane z sosem pomidorowym salami i serem. Idealne na imprezy, przekąskę, obiad lub kolacje.
Bułeczki pizzerinki są świetnym pomysłem na ciekawą przekąskę. Wykonujemy je z takiego samego przepisu jak ciasto na pizzę.
Do środka możesz dodać swoje ulubione dodatki np. suszone pomidory, salami, szynkę, szpinak, paprykę.
Możemy je podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub samodzielnie.
BUŁECZKI PIZZA
SKŁADNIKI: ok. 12 – 14 sztuk
CIASTO NA PIZZE
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
SOS POMIDOROWY
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól oraz pieprz do smaku
DODATKOWO
- 150 g salami lub szynki
- 150 g sera mozzarella lub ser żółty
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki razem z solą oraz oliwą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy sos pomidorowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy do rondelka z odrobiną oliwy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, cukier, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 – 10 minut. Na koniec dodajemy oregano i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Lekko rozciągamy na boki ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 30 x 40 cm lub nieco większy. Smarujemy sosem i obsypujemy drobno pokrojoną na kawałeczki szynką lub salami. Zwijamy dosyć ciasto jak roladę. Kroimy ostrym nożem na ok. 2,5 – 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie obsypujemy wierzch tartym serem żółtym lub mozzarellą i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do lekkiego zarumienienia.
czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce do następnego dnia? wyciągnąć na parę godzin przed pieczeniem?
Tak, ale wykonujemy wieczorem i trzymamy do rana w lodówce :)