Tradycyjna zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami. Przepyszna, zdrowa i sycąca zupa zabielana śmietaną.
Klasyczna zupa polska będzie doskonała do przygotowania na szybki obiad.
Przepis jest banalnie prosty z dodatkiem drobnego makaronu dla urozmaicenia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2 l bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
- 3/4 szklanki drobnego makaronu (nieugotowanego)
- sól oraz pieprz
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy w garnuszku na 2 łyżkach masła przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażamy przez 1- 2 minuty. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 5 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżka zupy i wlewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy z wody i dodajemy do zupy.