Znajdź swój przepis

Zupa pieczarkowa z makaronem

9 stycznia, 2024

Tradycyjna zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami. Przepyszna, zdrowa i sycąca zupa zabielana śmietaną.

Klasyczna zupa polska będzie doskonała do przygotowania na szybki obiad.

Przepis jest banalnie prosty z dodatkiem drobnego makaronu dla urozmaicenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA GOŁĄBKOWA

zupa pieczarkowa z makaronem

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
  • 3/4 szklanki drobnego makaronu (nieugotowanego)
  • sól oraz pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy w garnuszku na 2 łyżkach masła przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażamy przez 1- 2 minuty. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż do odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 5 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżka zupy i wlewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy z wody i dodajemy do zupy.

zupa pieczarkowa z makaronem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x