Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z pomidorami

5 stycznia, 2024

Ciasto czekoladowe z pomidorami z puszki, bananem i powidłami oblane polewą czekoladową. Pomidory nie są wyczuwalne, a ciasto jest wilgotne i zdrowe.

Ciasto nie wymaga użycia miksera, a jedynie lekko rozdrabniamy pomidory z puszki, aby miały bardziej jednolitą konsystencję. Dzięki temu zupełnie nie wyczujesz ich w cieście.

Nie mieszamy ciasta zbyt długo, aby nie zrobił się zakalec i konsystencja była lżejsza.

Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięsiste i nie przesłodzone. Świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci, do pracy lub jako drugie śniadanie.

Do środka można dodać posiekane orzechy, rodzynki lub kawałki jabłka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

CIASTO CZEKOLADOWE NA JOGURCIE

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 350 g pomidorów z puszki (pokrojonych)
  • 1 mały banan
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

POLEWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Pomidory z puszki chwilkę miksujemy, aby uzyskać dosyć jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy rozdrobnionego widelcem banana, cukier, cukier waniliowy, olej oraz powidła. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Ostudzoną polewamy wierzch ciasta.

ciasto czekoladowe
pomidorowe ciasto czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x