Kotlety jajeczne z brokułem idealne na szybki obiad lub kolację. Ugotowane jajka połączone z brokułem i uformowane w kotleciki.
Kotleciki będą świetnie pasowały do surówki z kapusty pekińskiej, mizerii lub polane sosem czosnkowym.
Do środka możesz dodać 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Kotleciki będą jeszcze lepiej się formowały i trzymały podczas smażenia.
Kotleciki najlepiej podawać jeszcze gorące zaraz po usmażeniu. Wtedy panierka jest chrupiącą, a środek jest soczysty i mięciutki.
Uwielbiam ten przepis na piątkowy obiad dla całej rodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ
KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁEM
SKŁADNIKI:
- 1 brokuł
- 5 jajek ugotowanych + 2 jajka surowe
- 1 czubata łyżka bułki tartej + do obtoczenia
- 1 duży ząbek czosnku
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, następnie drobno siekamy nożem.
Ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy brokuła, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy (sól, pieprz). Dokładnie mieszamy masę i na koniec dodajemy natkę lub szczypiorek. Formujemy kotleciki zwilżonymi wodą dłońmi i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sałatką, mizerią lub surówką.
Kotlety są rewelacyjne, wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Robię często na obiad z tzatziki. Moje roczne dziecko je uwielbia.
Dziękuję :)
Na ile porcji można założyć te proporcje? 😊
Porcja dla 2-3 osób :)