Gofry z twarogiem idealne na śniadanie lub kolację do owoców, konfitury lub miodu. Przepis jest bardzo prosty, a gofry twarogowe są zdrowe i leciutkie.
Wystarczy kilka prostych składników i przygotujesz te pyszne gofry, które są pyszne i sycące.
Gofry zaraz po wypiekaniu w gofrownicy przekładamy na ruszt lub kratkę i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.
Doskonałe ze świeżymi owocami, konfiturą, frużeliną owocową lub na drugie śniadanie dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
GOFRY Z TWAROGIEM
SKŁADNIKI:
- 250 g twarogu półtłustego typu klinek
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtka oraz cukier i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy mleko, olej lub roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Gofrownicę rozgrzewamy i dodajemy po ok. 2 łyżki ciasta. Pieczemy na złoty kolor i podajemy z ulubionymi dodatkami.