Znajdź swój przepis

Orzeszki

3 stycznia, 2019

Orzeszki to ciastka nadziewane kremem wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Rewelacyjne w smaku i tradycyjnie wypiekane na Święta Boże Narodzenia.

Ciasto to tradycyjne kruche ciasto, które według mnie lepiej pasuje niż te, które widnieją w większości w internecie ze śmietaną i całym jajkiem. Dzięki temu, że dodajemy tylko żółtka i zimną wodę ciasto jest kruche wręcz rozpływa się w ustach i nie jest twarde.

Krem jest przede wszystkim mleczny, kakaowy z nutką orzechów. Do kremu możesz również dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Orzeszki z tego przepisu nie wymagają czasu, aby zmiękły. Po nadziewaniu od razu możesz je podawać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka orzeszki.

orzeszki ciastka

ORZESZKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Masło rozpuszczamy razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.

orzeszki ciastka orzeszki ciastka orzeszki ciastka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Oczywiście że się da
    Można kupić aluminiowe foremki i w tych foremkach piec w piekarniku.
    Oczywiście o wiele dłużej się schodzi.

  2. Formowanie Kulki wielkości orzecha wloskoego? No chyba nie bardzo… Stosując forme gdzie powstają lupiny ciasto w dużym nadmiarze ” wypłynie” z powierzchni grzanej lupinki… Bez sensu

  3. Dzień dobry. Nie mam opiekacza mam taką srebrną ciężką formę to jak wtedy mam zrobić ciasteczka

    1. jeśli to patelnia na gaz lub płytkę to bez zmian :)

  4. Zaforemska Wioletta says:

    Dzień dobry czym mogę zastąpić łyżkę masła orzechowego aby podkręcić smak masy ponieważ mamy alergie na orzechy

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej pomiń po prostu :)

  5. Dzień dobry,
    Chciałam zapytać ile mniej więcej wychodzi orzeszków z podanej ilości składników?

    1. aneta Autor says:

      Dokładnie nie napisze, ale coś okolo 40 szt

  6. Dzień dobry ile czasu przed świętami można je robić? Czy do pojemnika trzeba coś wrzucić żeby się z nimi nic nie stało?

    1. aneta Autor says:

      może je wykona na tydzien przed swietami i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodowce:)

  7. Dzień dobry. Podczas pieczenia orzeszków (patelnia) wypływa mi na kuchenkę dużo tłuszczu. Czy jest to normalne? Czy można jakoś tego uniknąć poprzez schłodzenie ciasta, czy może lepiej pozostawić je w temp. Pokojowej?
    Dziękuję za odpowiedź :)

  8. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    1. aneta Autor says:

      niestety nie razie nie pieke na tego typu makach

    2. Ok,dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

  9. Możesz podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek? Małe czy duże?

  10. Mogłabyś podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek?

  11. Marthulka 2. says:

    A da się je zrobić bez tej patelni?

    1. Ilovebake says:

      Nie bardzo :/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x