Znajdź swój przepis

Orzeszki

3 stycznia, 2019

Orzeszki to ciastka nadziewane kremem wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Rewelacyjne w smaku i tradycyjnie wypiekane na Święta Boże Narodzenia.

Ciasto to tradycyjne kruche ciasto, które według mnie lepiej pasuje niż te, które widnieją w większości w internecie ze śmietaną i całym jajkiem. Dzięki temu, że dodajemy tylko żółtka i zimną wodę ciasto jest kruche wręcz rozpływa się w ustach i nie jest twarde.

Krem jest przede wszystkim mleczny, kakaowy z nutką orzechów. Do kremu możesz również dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Orzeszki z tego przepisu nie wymagają czasu, aby zmiękły. Po nadziewaniu od razu możesz je podawać.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka orzeszki.

orzeszki ciastka

ORZESZKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Masło rozpuszczamy razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.

orzeszki ciastka orzeszki ciastka

orzeszki ciastka

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam orzeszki z danego przepisu i wyszło rewelacja wszystko super, orzeszki kruche i delikatne, super.

  2. Dzień dobry, robiłam krem i na początku był kremowy ale po chwili masło zaczęło się oddzielać od masy. Obecnie mam masę ale krówka ciągutka i oddzielone masło.Czy da się go jeszcze uratować ? Pozdrawiam

    1. Zerknij na blogu jest post o zwarzonym kremie :)

  3. Orzeszki wyszły bardzo dobre, krem obłędny. Moje dzieci są zachwycone. Dla mnie, robiącej orzeszki ciasto jakby za bardzo kruche, łupinki rozpadały się w rękach.

  4. Krem wyszedł mi zbyt rzadki – jak mogę go naprawić? :(

    1. Może wystarczy dodać więcej mleka w proszku?

  5. Mi wyszły aż za bardzo kruche i delikatne. Rozlaza się w palcach

  6. Jak długo piec w foremkach do orzechów i jaka temperatura? Będę robić pierwszy raz, bo dostałam foremki

    1. Trzeba sprawdzać podczas pieczenia czy sa juz zarumienione. Temperaturę ciężko ocenic na gazie, ale musi byc gorąca foremka żeby wyszły kruche

  7. Zrobiłam krem wg przepisu, ale wyszedł bardzo tłusty. Przy nadziewaniu dosłownie wyciekało masło. Co zrobiłam nie tak?

    1. Jakiego masła Pani uzyła?

  8. Poproszę o poradę: orzeszki robię jak co roku, świetny przepis. Chciałam je przekładać dzisiaj, w związku z czym krem zrobiłam wczoraj wieczorem. Krem stał w temp. pokojowej, jednak po nocy zrobił się nieco twardy… Boję się, że skorupki będą pękały od nadziewania tak twardym kremem. Czy mogę zrobić coś, żeby krem nabrał miększe konsystencji – np. krótko zmiksować? Proszę o poradę :( składniki na krem są dość drogie, nie chciałabym kremu wyrzucać i robić od nowa… :(

    1. Można lekko zmiksowac na wolnych obrotach i dodac odrobinę mleka lub śmietanki w temp. pokojowej

  9. super przepis, w końcu skorupki są miękkie

  10. Oczywiście że się da
    Można kupić aluminiowe foremki i w tych foremkach piec w piekarniku.
    Oczywiście o wiele dłużej się schodzi.

  11. Formowanie Kulki wielkości orzecha wloskoego? No chyba nie bardzo… Stosując forme gdzie powstają lupiny ciasto w dużym nadmiarze ” wypłynie” z powierzchni grzanej lupinki… Bez sensu

  12. Dzień dobry. Nie mam opiekacza mam taką srebrną ciężką formę to jak wtedy mam zrobić ciasteczka

    1. jeśli to patelnia na gaz lub płytkę to bez zmian :)

  13. Zaforemska Wioletta says:

    Dzień dobry czym mogę zastąpić łyżkę masła orzechowego aby podkręcić smak masy ponieważ mamy alergie na orzechy

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej pomiń po prostu :)

  14. Dzień dobry,
    Chciałam zapytać ile mniej więcej wychodzi orzeszków z podanej ilości składników?

    1. aneta Autor says:

      Dokładnie nie napisze, ale coś okolo 40 szt

  15. Dzień dobry ile czasu przed świętami można je robić? Czy do pojemnika trzeba coś wrzucić żeby się z nimi nic nie stało?

    1. aneta Autor says:

      może je wykona na tydzien przed swietami i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodowce:)

  16. Dzień dobry. Podczas pieczenia orzeszków (patelnia) wypływa mi na kuchenkę dużo tłuszczu. Czy jest to normalne? Czy można jakoś tego uniknąć poprzez schłodzenie ciasta, czy może lepiej pozostawić je w temp. Pokojowej?
    Dziękuję za odpowiedź :)

  17. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    1. aneta Autor says:

      niestety nie razie nie pieke na tego typu makach

    2. Ok,dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

  18. Możesz podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek? Małe czy duże?

  19. Mogłabyś podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek?

  20. Marthulka 2. says:

    A da się je zrobić bez tej patelni?

    1. Ilovebake says:

      Nie bardzo :/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij