Orzeszki to ciastka nadziewane kremem wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Rewelacyjne w smaku i tradycyjnie wypiekane na Święta Boże Narodzenia.
Ciasto to tradycyjne kruche ciasto, które według mnie lepiej pasuje niż te, które widnieją w większości w internecie ze śmietaną i całym jajkiem. Dzięki temu, że dodajemy tylko żółtka i zimną wodę ciasto jest kruche wręcz rozpływa się w ustach i nie jest twarde.
Krem jest przede wszystkim mleczny, kakaowy z nutką orzechów. Do kremu możesz również dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały.
Orzeszki z tego przepisu nie wymagają czasu, aby zmiękły. Po nadziewaniu od razu możesz je podawać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka orzeszki.
ORZESZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
sól,
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
zimną
wodę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
W
międzyczasie
możesz
przygotować
krem.
Masło
rozpuszczamy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem,
masłem
orzechowym
i
mlekiem.
Dodajemy
przesiane
kakao,
mleko
w
proszku
i
dokładnie
mieszamy.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Z
ciasta
formujemy
kuleczki
wielkości
orzecha
włoskiego
i
pieczemy
w
specjalnej
patelni
do
orzeszków
lub
w
opiekaczu,
aż
do
zarumienienia.
Jedną
łupinkę
nadziewamy,
następnie
bierzemy
drugą
i
lekko
dociskamy.
Postępujemy
tak,
aż
do
wykorzystania
składników.
Przechowujemy
w
szczelnym
pojemniku,
najlepiej
w
lodówce.
Komentarze
Formowanie Kulki wielkości orzecha wloskoego? No chyba nie bardzo… Stosując forme gdzie powstają lupiny ciasto w dużym nadmiarze ” wypłynie” z powierzchni grzanej lupinki… Bez sensu
Dzień dobry. Nie mam opiekacza mam taką srebrną ciężką formę to jak wtedy mam zrobić ciasteczka
jeśli to patelnia na gaz lub płytkę to bez zmian
Dzień dobry czym mogę zastąpić łyżkę masła orzechowego aby podkręcić smak masy ponieważ mamy alergie na orzechy
Najlepiej pomiń po prostu
Dzień dobry,
Chciałam zapytać ile mniej więcej wychodzi orzeszków z podanej ilości składników?
Dokładnie nie napisze, ale coś okolo 40 szt
Dzień dobry ile czasu przed świętami można je robić? Czy do pojemnika trzeba coś wrzucić żeby się z nimi nic nie stało?
może je wykona na tydzien przed swietami i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodowce:)