Ciasto drożdżowe lub jak kto woli drożdżówka z truskawkami i kruszonką to jedno z tych wypieków, które na długo zapadają w pamięć. Już podczas pieczenia ciasto drożdżowe ma cudowny zapach truskawek w połączeniu z wanilią i drożdżami. Coś niesamowitego i pięknego. Cały dom na długo wypełniony jest aromatem i trzeba odpędzać domowników od ciasta, które w moim wypadku musi poczekać z jedzeniem, aż zrobię zdjęcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu to wersja dla leniuchów, którzy nie lubią wyrabiania. Składniki wykładamy warstwami, zostawiamy na 2 godziny i po tym czasie mieszamy. Pieczemy i pyszne, a zarazem proste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką jest gotowe.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Truskawki nie zapadają się w cieście, przez co ciasto jest równe i można spokojnie próbować z innymi owocami np. brzoskwiniami. Ciasto oprószyłam niewielką ilością bułki tartej, aby nie pochłaniało za dużo wody z truskawek.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które samo się robi to idealny patent dla zapracowanych osób, nie wymaga dużej uwagi i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ciasto spokojnie można także wstawić na noc do lodówki, rano przemieszać i upiec.
Jest to na pewno jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, a na pewno u mnie w domu zostanie na długo. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon truskawkowy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
CIASTO DROŻDŻOWE (DROŻDŻÓWKA) Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS KROK PO KROKU
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 4 1/3 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki tortowej
- 80 g masła lub margaryny, zimnej
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g truskawek (owoców)
- 2 łyżki bułki tartej
Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wlewamy olej, jajka lekko roztrzepujemy i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 2 -2,5 godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy bułka tartą i układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki truskawek. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 45 min. Poniżej znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.
Fantastyczny przepis! Ciasto wyszło pyszne, od dziś jedyne drożdżowe jakie będę robić:)
Czy można użyć jagód mrożonych (rozmrożonych i przecedzonych z nadmiaru soku) zamiast truskawek?
Lepiej nie rozmrażać :)
Witam
Czy można użyć innych owoców np rabarbaru?
tak :)
Czy dobrze zrozumiałam, że po dodaniu mąki nie mieszamy i odstawiamy na 2 godz?
tak :)
Czy ciasto wyrasta wysoko??
raczej tak :)
Witam, czy można użyć mrożonych truskawek? Czy trzeba je wcześniej rozmrozić? Pozdrawiam ????
Można i nie rozmrażaj wcześniej :)
Ja po 20 min wyciaglam ciasto bo bylo pieknie upieczone z wierzchu natomiast w srodku bylo jeszcze surowe. Przykrylam folia aluminiowa i pieklam dalej. Wyszlo cudowne!!!
170 z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu :)
Dzięki. 2o minut piekłam w temp 190stopni, przykręciłam teraz na 170. Oby się udało :)