Ciasto rodzynkowiec to przekładaniec o intensywnym czekoladowym smaku i aromatycznych rodzynkach na wierzchu. Lekkie, wilgotne i słodkie ciasto. Idealne na święta, imprezy lub urodziny.
Ciasto jest na bazie kakaowego biszkoptu, który jest bardzo delikatny i puszysty. Do jego przygotowania nie używamy proszku do pieczenia.
Rodzynki moczymy całą noc w mieszaninie wody z alkoholem. Dla fanów mocniejszego smaku można zalać samym alkoholem (polecam rum). W wersji dla dzieci moczymy rodzynki w samej wodzie. Woda z rodzynek po odstaniu jest słodka i posłuży później do nasączenia biszkoptu, który zyska jeszcze ciekawszy smak i będzie wilgotny.
Krem do ciasta jest bardzo prosty: miksujemy kremówkę z nutellą. Jeśli nie lubisz żelatyny lub nie możesz jej używać zastąp 250 ml kremówki serkiem mascarpone. Krem będzie nieco cięższy, ale równie smaczny.
Ciasto rodzynkowiec jest idealne na rodzinne świętą lub uroczystości. Pyszne, czekoladowe i do tego ze słodziutką warstwą rodzynek zatopionych w czekoladzie. Polecam wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO RODZYNKOWIEC
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g nutelli
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 90 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 1/2 szklanki rodzynek
- 100 ml alkoholu np. wódki lub ciemnego rumu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą nieco ponad powierzchnię. Gdy woda się wystudzi dodajemy alkohol. Zostawiamy na całą noc. Przed pieczeniem odsączamy rodzynki z zalewy i zostawiamy płyn do nasączenia biszkoptu. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo wsypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana z białek. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy blaty.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki miksujemy razem z kremem nutella na dosyć gęstą masę. Pod koniec wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Jeden blat biszkoptu nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy, wykładamy pozostały krem i przykrywamy trzecim blatem.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Rodzynki wysypujemy na wierzch biszkoptu i oblewamy płynną polewą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin.
Ile gramów mascarpone jezeli nie używam śmietany?
Na samym mascarpone będzie strasznie tłusty krem. Polecam użyć śmietanki :)
Jesli robimy krem z mascarpone to w jakiej kolejnosci dodawac skladniki kremu? Trzeciego blatu juz nie nasaczamy?
Niestety Nutelli używać nie będę :/ Czym innym mogłabym ją zastąpić?
Wystarczy na koniec do ubitej śmietanki dodać roztopiona czekoladę mleczna 200 g :)
super dzięki! :)
Fajowe ciasto – zapisuję sobie do zrobienia :)
O mamo…
Aż ekran pośliniłam…
:)
:)