Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza wersja i szybka w przygotowaniu. Kotlety mielone najlepiej smakują z sosem, sałatką lub ziemniaczkami. Pyszny i szybko przepis na obiad.
Kotlety mielone z piekarnika możesz wykonać również z innego rodzaju mięsa np. drobiowego lub połączyć wieprzowe z wołowiną.
Kotlety mielone w porównaniu z klasycznymi mają nieco twardszą konsystencję, ale dzięki dodaniu na wierzch podczas pieczenia masła są soczyste i pyszne. Możesz je urozmaicać dając na wierzch zamiast masła ser lub w wersji bardziej pracochłonnej do środka farsz z pieczarek.
U mnie kotlety mielone z piekarnika w wersji z sosem pieczarkowym oraz kaszką kuskus.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
KOTLETY MIELONE Z PIEKARNIKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 porcje
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 łyżeczka zmielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu zmielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- łyżka masła + 2 łyżki na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż napęcznieje i mocno odciskamy z płynu. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem oraz przyprawami. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Po ok. 5 minutach podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do mięsa lekko przestudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Formę żaroodporną smarujemy masłem lub olejem. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z mięsa kotlety (nieco większe niż klasyczne smażone, ponieważ lekko się skurczą podczas pieczenia). Układamy jeden obok drugiego i na wierzch każdego kotleta wykładamy ok. 1/2 łyżeczki masła. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia.