Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono

Kotlety mielone z piekarnika

Lipiec 1, 2022 , 4978 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza wersja i szybka w przygotowaniu. Kotlety mielone najlepiej smakują z sosem, sałatką lub ziemniaczkami. Pyszny i szybko przepis na obiad.

Kotlety mielone z piekarnika możesz wykonać również z innego rodzaju mięsa np. drobiowego lub połączyć wieprzowe z wołowiną.

Kotlety mielone w porównaniu z klasycznymi mają nieco twardszą konsystencję, ale dzięki dodaniu na wierzch podczas pieczenia masła są soczyste i pyszne. Możesz je urozmaicać dając na wierzch zamiast masła ser lub w wersji bardziej pracochłonnej do środka farsz z pieczarek.

U mnie kotlety mielone z piekarnika w wersji z sosem pieczarkowym oraz kaszką kuskus.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

kotlety-mielone

KOTLETY MIELONE Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 porcje

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • łyżka masła + 2 łyżki na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż napęcznieje i mocno odciskamy z płynu. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem oraz przyprawami. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Po ok. 5 minutach podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do mięsa lekko przestudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Formę żaroodporną smarujemy masłem lub olejem. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z mięsa kotlety (nieco większe niż klasyczne smażone, ponieważ lekko się skurczą podczas pieczenia). Układamy jeden obok drugiego i na wierzch każdego kotleta wykładamy ok. 1/2 łyżeczki masła. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia.

kotlety-mielone
kotlety-mielone

Komentarze

Dodaj komentarz