Niesamowicie smaczny sernik Izaura łączy w sobie ciasto czekoladowe przeplatane masą serową. Niezwykle prosty przepis i szybki w wykonaniu. Ciasto czekoladowe jest bardzo wilgotne, słodkie i mocno kakaowe. Sernik natomiast przypomina smak tradycyjnego ciasta, ale te dwa połączenia dają niezwykle pyszny efekt.
Mój sernik Izaura wyszedł bardzo ciekawie i fikuśnie. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe, ale nie pokryłam go całego. Zostawiłam ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Dlatego ciasto czekoladowe troszkę uciekło mi do góry.
Długo nie decydowałam się na pieczenie takiego sernika, kojarzył mi się trochę ze starymi połączeniami (nawet przestarzałymi). Myliłam się i to bardzo. Sernik Izaura to przepyszny wypiek dwa w jednym.
Nie dodawałam na wierzch żadnej polewy ponieważ ciasto jest już i tak słodkie. Natomiast oryginalnie polewa się je polewą czekoladową i oprósza wiórkami kokosowymi. Niektórzy dodają wiórki także do masy serowej. Ja uważam, że bez żadnych dodatków jest najlepszy, ale to kwestia gustu.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś koniecznie upiecz go i przekonaj się o jego cudownym smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.
SERNIK IZAURA
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 180 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki wody lub mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
Do garnuszka o grubym dnie przekładamy masło, cukry, kakao i wlewamy mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy bardzo delikatnie do masy.
Masło ucieramy z cukrami, następnie dodajemy żółtka, zmielony twaróg, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdego składnika dobrze miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
Formę o wym. 24×24 lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto czekoladowe, a na wierzch masę serową. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 1 godz do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. Ciasto możemy podawać samodzielnie lub z polewą czekoladową.
Jeśli chce większą formę to robię podwójną porcję? Ile wtedy piec?
Tak podwajamy ilość :) Pieczemy ok. 1 godziny i sprawdzamy czy sernik jest ścięty :)
Wygląda rewelacyjnie :) Uwielbiam takie serniki :)