Oponki z twarogiem, czyli pączki serowe z dziurką smażone na oleju z posypką cukrową. Pyszny i szybki przepis w 15 minut.
Oponki są bardzo puszyste, leciutkie i miękkie w środku.
Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka chwil, a samo smażenie jest błyskawiczne. Oponki możesz obtoczyć w cukrze pudrze, polać lukrem lub tak jak u mnie są obsypane lekko zmielonym cukrem z cynamonem.
Uwielbiam kiedy są jeszcze lekko ciepłe z kubkiem mleka lub herbaty. Świetna alternatywa w tłusty czwartek dla pączków i faworków.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
OPONKI Z TWAROGIEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 15 – 17 oponek
CIASTO
- 250 g twarogu, półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
DODATKOWO
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder, lukier lub cukier kryształ + 1 łyżeczka cynamonu do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce (można również rozdrobnić dokładnie widelcem). Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jajka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy wprost do miseczki mąkę oraz sodę i ponownie mieszamy łyżką lub mikserem. Na mocno podsypanej mąką stolnicy wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm.
Za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy koła o średnicy 8 – 9 cm. W środku każdego wykrawamy kieliszkiem lub nakrętka od butelki kółeczka o średnicy ok. 1 cm. Gotowe oponki przekładamy na oprószoną mąką blaszkę lub blat. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy jak wcześniej. Olej lub smalec rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polane lukrem lub obtoczone w cukrze z cynamonem.