Znajdź swój przepis

Oponki z twarogiem

6 lutego, 2024

Oponki z twarogiem, czyli pączki serowe z dziurką smażone na oleju z posypką cukrową. Pyszny i szybki przepis w 15 minut.

Oponki są bardzo puszyste, leciutkie i miękkie w środku.

Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka chwil, a samo smażenie jest błyskawiczne. Oponki możesz obtoczyć w cukrze pudrze, polać lukrem lub tak jak u mnie są obsypane lekko zmielonym cukrem z cynamonem.

Uwielbiam kiedy są jeszcze lekko ciepłe z kubkiem mleka lub herbaty. Świetna alternatywa w tłusty czwartek dla pączków i faworków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

FAWORKI NA PIWIE

PĄCZUSIE KASZTANKI

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

oponki serowe

OPONKI Z TWAROGIEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 – 17 oponek

CIASTO

  • 250 g twarogu, półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DODATKOWO

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder, lukier lub cukier kryształ + 1 łyżeczka cynamonu do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce (można również rozdrobnić dokładnie widelcem). Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jajka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy wprost do miseczki mąkę oraz sodę i ponownie mieszamy łyżką lub mikserem. Na mocno podsypanej mąką stolnicy wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm.
Za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy koła o średnicy 8 – 9 cm. W środku każdego wykrawamy kieliszkiem lub nakrętka od butelki kółeczka o średnicy ok. 1 cm. Gotowe oponki przekładamy na oprószoną mąką blaszkę lub blat. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy jak wcześniej. Olej lub smalec rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polane lukrem lub obtoczone w cukrze z cynamonem.

oponki
oponki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij