Znajdź swój przepis

Churros

5 lutego, 2024

Churros to przepyszne, chrupiące pałeczki obtoczone w cukrze i podawane z gorącą czekoladą. Tradycyjny deser podawany w Hiszpanii.

Cudowne, mocno chrupiące ze skorupką z cukru i cynamonu. Uwielbiam zatopione w gorzkiej czekoladzie wymieszanej ze śmietanką i cynamonem.

Podajemy zaraz po usmażeniu, kiedy są najsmaczniejsze. Świetna alternatywa dla pączków lub faworków w tłusty czwartek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

FAWORKI CHRUST

OPONKI SEROWE

DOMOWE PĄCZKI JAK DAWNIEJ

churros

CHURROS

SKŁADNIKI:

  • 200 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier do obtoczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • roztopiona czekolada z odrobiną śmietanki lub mleka

PRZYGOTOWANIE:

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy kawałki masła, cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką, aż masa będzie odchodzić od ścianek rondelka. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując lub mieszając do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i wyciskamy kawałki ciasta o długości takiej jakie lubisz najbardziej. Końce przecinamy nożyczkami lub nożem od tylki. Smażymy na złoty kolor z obu stron i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy obtoczone w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem i gorącą czekoladową roztopioną z odrobiną śmietanki kremówki.

churros
churros

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x