Czekoladowy porzeczkowiec to nowa odsłona popularnego ciasta z dżemem porzeczkowym. Tym razem z kremem na bazie gorzkiej czekolady pomiędzy herbatnikami. Całość pod leciutkim kremem śmietankowym oprószonym kakao.
Ciasto jest przepyszne z dużą ilością czekolady, która świetnie łączy się z dżemem porzeczkowym. Biszkopt jest lekki i nasączony likierem adwokat, który podkręca smak ciasta. Do tego herbatniki kakaowe oraz delikatny krem śmietankowy.
Czekoladowy porzeczkowiec to intensywnie w smaku ciasto z nutą porzeczkową. Pyszny, prosty i efektowny deser.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto porzeczkowiec.
REKLAMA:
CZEKOLADOWY PORZECZKOWIEC
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- opakowanie herbatników kakaowych
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
- 1/2 szklanki likieru (np. adwokat) lub mocnej herbaty do nasączenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy likier lub posłodzoną herbatą. Wykładamy równomiernie dżem.
100 ml śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy kawałki czekolady i cały czas mieszając roztapiamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pozostałą śmietankę miksujemy na gęstą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do czekolady dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy do ubitej śmietanki i delikatnie łączymy łyżką. Wykładamy na dżem. Układamy herbatniki.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na herbatniki. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.