Bardzo kruche i delikatne rogaliki budyniowe z dosłownie kilku składników. Przepis jest bardzo prosty i jeszcze prostsze jest ich wykonanie.
Ciasteczka przepięknie pachną wanilią podczas pieczenia. W wersji jesiennej możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu.
Rogaliki budyniowe będą idealne do kubka herbaty lub szklanki mleka. Idealny deser do przygotowania na szybko.
Spokojnie mogą poleżeć w szczelnym pojemniku nawet kilka dniu i nie stracą na smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
ROGALIKI BUDYNIOWE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 duże blaszki ciasteczek
- 300 g mąki tortowej
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka, duże
- 1 łyżka wody, zimnej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do obtoczenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie forujemy z ciasta kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Następnie formujemy wałeczki zakręcając końce do siebie. Układamy w niedużych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do zarumienienia. Obtaczamy w cukrze pudrze.