Bardzo kruche i delikatne rogaliki budyniowe z dosłownie kilku składników. Przepis jest bardzo prosty i jeszcze prostsze jest ich wykonanie.
Ciasteczka przepięknie pachną wanilią podczas pieczenia. W wersji jesiennej możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu.
Rogaliki budyniowe będą idealne do kubka herbaty lub szklanki mleka. Idealny deser do przygotowania na szybko.
Spokojnie mogą poleżeć w szczelnym pojemniku nawet kilka dniu i nie stracą na smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
ROGALIKI BUDYNIOWE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 duże blaszki ciasteczek
- 300 g mąki tortowej
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka, duże
- 1 łyżka wody, zimnej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do obtoczenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
budyniowym,
cukrem
pudrem
oraz
proszkiem
do
pieczenia.
Dodajemy
sól,
cukier
waniliowy
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
wodę
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
2-3
godziny.
Po
tym
czasie
forujemy
z
ciasta
kuleczki
nieco
większe
niż
orzech
włoski.
Następnie
formujemy
wałeczki
zakręcając
końce
do
siebie.
Układamy
w
niedużych
odległościach
od
siebie.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
15-20
min
do
zarumienienia.
Obtaczamy
w
cukrze
pudrze.
Komentarze