Znajdź swój przepis

Rogaliki budyniowe

25 sierpnia, 2020

Bardzo kruche i delikatne rogaliki budyniowe z dosłownie kilku składników. Przepis jest bardzo prosty i jeszcze prostsze jest ich wykonanie.

Ciasteczka przepięknie pachną wanilią podczas pieczenia. W wersji jesiennej możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu.

Rogaliki budyniowe będą idealne do kubka herbaty lub szklanki mleka. Idealny deser do przygotowania na szybko.

Spokojnie mogą poleżeć w szczelnym pojemniku nawet kilka dniu i nie stracą na smaku.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

rogaliki budyniowe

ROGALIKI BUDYNIOWE

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 duże blaszki ciasteczek

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, duże
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do obtoczenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie forujemy z ciasta kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Następnie formujemy wałeczki zakręcając końce do siebie. Układamy w niedużych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do zarumienienia. Obtaczamy w cukrze pudrze.

rogaliki budyniowe rogaliki budyniowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij