Słodka piramida lub mrowisko to nic innego jak wieża zbudowana z ciasta przypominającego w smaku faworki. Bardzo fajna alternatywa dla znanych faworków na tłusty czwartek. Polewa z miodem i masłem doskonale osładza kawałki ciasta, a mak dodaje specyficznego posmaku. Lekko kwaśny smak żurawiny dodałam dla złamania słodkiego smaku, ale możecie ją zastąpić rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Doskonale sprawdzą się również orzechy laskowe lub migdały. Zrób coś nowego w karnawale i zaskocz swoich znajomych. Inspiracja: ciasta na stół. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 słodkie piramidy
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 25 g płynnego miodu
DODATKOWO:
- pół szklanki ziaren maku
- pół szklanki żurawiny lub rodzynek
Całe jajka delikatnie rozbijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do przesianej mąki i wyrabiamy ( użyłam na początku miksera z hakiem ) ok. pół godziny, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite.
Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. następnie kroimy wzdłuż tworząc pasy i kroimy w poprzek, aby powstały kawałeczki ciasta. Smażymy na dosyć mocno rozgrzanym oleju, aż lekko się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku do połączenia. Paski ciasta układamy warstwami, każdą polewając delikatnie mieszanką miodowo-maślaną. Lekko obsypujemy makiem. Postępujemy tak dokładnie z każdą warstwą. Przygotowaną piramidę dekorujemy gdzieniegdzie żurawiną i zostawiamy na kilka godzin do zastygnięcia polewy. Smacznego.
Czy proporcje do polewy są ok? 25g miodu?
tak :)