Znajdź swój przepis

Mazurek orzechowy

20 marca, 2024

Mazurek orzechowy na kruchym cieście z dużą ilością orzechów i miodu. Oblany czekoladą i kajmakiem. Idealne ciasto na Wielkanoc.

Kruche ciasto można wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Samo pieczenie ciasta zajmuje chwilkę, łącznie z warstwą orzechową.

Warstwa orzechowa jest słodziutka, chrupiąca i świetnie łączy się z ciastem kruchym.

Mazurek możesz dowolnie udekorować np. czekoladą, kajmakiem, orzechami lub jajeczkami wielkanocnymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

MAZUREK KAJMAKOWY

BABKA WIELKANOCNA

mazurek z orzechami

MAZUREK ORZECHOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

WARSTWA ORZECHOWA

REKLAMA:
  • 300 g posiekanych orzechów np. włoskich, migdałów, laskowych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła

DODATKOWO

  • 2 łyżki kajmaku
  • 50 g roztopionej czekolady
  • orzechy laskowe do dekoracji
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji
  • 2 – 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto.
Kawałkami wykładamy spód formy i lekko wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem całe ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę orzechową. Drobno posiekane lub zmielone orzechy przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, miód oraz kawałki masła. Smażymy masę po rozpuszczeniu wszystkich składników przez ok. 5 minut. Następnie nakładamy orzechy na podpieczony kruchy spód i dalej pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 170ºC. Gotowy wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy kajmakiem, roztopioną czekoladą oraz czekoladowymi jajeczkami, orzechami i skórką pomarańczową.

mazurek z orzechami
mazurek z orzechami

Dołącz do dyskusji

  1. Małgosia says:

    Dzień dobry. Czy orzechy wykładać na gorący, wyjęty prosto z piekarnika spód, czy należy go odstawić do przestudzenia ?

    1. Możesz wykładać na gorący :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij