Mazurek orzechowy na kruchym cieście z dużą ilością orzechów i miodu. Oblany czekoladą i kajmakiem. Idealne ciasto na Wielkanoc.
Kruche ciasto można wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Samo pieczenie ciasta zajmuje chwilkę, łącznie z warstwą orzechową.
Warstwa orzechowa jest słodziutka, chrupiąca i świetnie łączy się z ciastem kruchym.
Mazurek możesz dowolnie udekorować np. czekoladą, kajmakiem, orzechami lub jajeczkami wielkanocnymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
MAZUREK ORZECHOWY
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
WARSTWA ORZECHOWA
- 300 g posiekanych orzechów np. włoskich, migdałów, laskowych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
DODATKOWO
- 2 łyżki kajmaku
- 50 g roztopionej czekolady
- orzechy laskowe do dekoracji
- jajeczka czekoladowe do dekoracji
- 2 – 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto.
Kawałkami wykładamy spód formy i lekko wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem całe ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę orzechową. Drobno posiekane lub zmielone orzechy przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, miód oraz kawałki masła. Smażymy masę po rozpuszczeniu wszystkich składników przez ok. 5 minut. Następnie nakładamy orzechy na podpieczony kruchy spód i dalej pieczemy w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 170ºC. Gotowy wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy kajmakiem, roztopioną czekoladą oraz czekoladowymi jajeczkami, orzechami i skórką pomarańczową.
Dzień dobry. Czy orzechy wykładać na gorący, wyjęty prosto z piekarnika spód, czy należy go odstawić do przestudzenia ?
Możesz wykładać na gorący :)